Tratament pentru o nouă boală: dependența de jocuri și de internet

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut dependența de jocuri video și internet ca boală, pandemia de coronavirus agravând acest pericol mai ales în rândul adolescenților. Cercetătorii sunt acum preocupați de găsirea unor soluții pentru tratarea acestei afecțiuni.

În acest sens, a fost pusă la punct o terapie cognitiv-comportamentală, numită Protect, în urma căreia s-a înregistrat o reducere a severității simptomelor atât în cazul tulburărilor legate de jocuri, cât și legate de internet.

”Un total de 422 de elevi de liceu din 33 de școli diferite, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, au fost implicați în studiu. Dintre aceștia, 167 au fost înscriși la un curs Protect, în timp ce 255 au fost folosiți ca grup de control, fără a li se oferi nicio instruire Protect. Au fost apoi programate sondaje de urmărire pe parcursul unui an”, precizează Descopera.ro.

Cursul este susținut de psihologi și sunt abordați factori de risc cum sunt plictiseala sau anexietatea socială. După un an, cercetătorii au observat că severitatea simptomelor induse de jocuri și de internet a scăzut cu 39,8% în grupul Protect, comparativ cu 27,7% în grupul de control.

Cercetătorii avertizează, în studiul publicat în JAMA Network Open, că mecansimele declanșate în creierul persoanelor dependente de jocuri și internet  sunt similare celor din creierul persoanelor dependente de droguri sau alcool.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungita

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Până când pot fi folosite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii își pot plăti facturile din banii Guvernului pentru o perioadă mai lungă. Valabilitatea cardurilor...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...