Trei medici ne semnalează: Crește riscul de coinfecții cu virusurile respiratorii, mai ales la copii

Trei reputați medici, dr. Raluca Alexandru, Mihai Craiu și Adrian Marinescu ne semnealează că, în ultima perioada, se înregistrează o intensificare a circulației virusurilor respiratorii (virusurile gripale, noul coronavirus, virusul sincițial respirator etc.), crescând posibilitatea coinfecțiilor, mai ales în cazul copiilor.

Conf.univ. Mihai Craiu: Virusuri cu incubație scurtă

Comparativ cu lunile septembrie-octombrie, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, avem mai mulții copii diagnosticați cu dublă sau triplă coinfecție virală, avertizează conf. univ. dr. Mihai Craiu. Totuși, medicul precizează că ”mulți copii, care au fost diagnosticați recent cu dublă sau triplă coinfecție virală, nu sunt mult mai bolnavi decât cei infectați cu un singur virus”.

Este vorba despre copii cu rezultat pozitiv la gripă, Covid-19 și VSR (virusul sincițial respirator).

Conf. univ. dr. Craiu subliniază că ”aceste virusuri au o incubație foarte scurtă”. ”Adică vineri stai acasă, în aceeași cameră (riscul este mai mare în camere neventilate și aglomerate) cu un bolnav și luni deja ai semne de boală”.

Dr. Raluca Alexandru: Secții aproape pline

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore ALexandrescu” sunt patru secții de pediatrie cu câte 25 de paturi, care, în prezent, sunt aproape în totalitate ocupate.

Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, ne-a precizat că, de la începutul toamnei, s-a observat o creștere a numărului copiilor cu infecții respiratorii, dar acum secțiile sunt pline, foarte rar cu 1-2 paturi libere. De exemplu, duminică aici au fost internați 9 copii, dar au fost și zile cu 14-15 copii internați din cauza problemelor respiratorii.

Dr. Adrian Marinescu: Este clar o creștere

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, confirmă că și aici ”este clar o creștere” a numărului copiilor cu probleme respiratorii.

Dr. Marinescu subliniază că nu este vorba despre ”o creștere explozivă”, dar ”ea există, este vizibilă și este cauzată de intensificarea circulației virusurilor respiratorii” în această perioadă, existând posibilitatea ”însumării unor virusuri respiratorii la același pacient”.   

Recomandări

Dr. Adrian Marinescu le recomandă părinților să-și monitorizeze copiii și dacă aceștia au simptome moderate să țină legătura cu medicul de familie sau pediatrul. În cazul în care simptomele se agravează, copilul are febră mare, vărsături, se deshidratează – mai ales în cazul bebelușilor – , atunci este necesară prezentarea la unitatea de primiri urgențe.  

Conf. univ. dr. Craiu semnalează că acești copii pot „oferi” cu multă generozitate un astfel de virus celor dragi, alături de care stau în casă sau la care merg în vizită” și ne recomandă, în Spitalul virtual de copii, ”să avem grijă de vizitele la bunici sau la alte rude cu sistem imun fragil. Aceștia ar trebui să facă vaccin antigripal, mai ales că este mult mai ușor, din punct de vedere administrativ, de anul acesta. Și nu uitați de mască dacă are copilul semne de răceală atunci când vizitează bunici”, mai transmite conf. univ. dr. Craiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole