Trei operatori mobili s-au înscris la licitația pentru spectru de frecvență 5G

ANCOM a anunțat companiile înscrise la licitația 5G și, nicio surpriză, sunt cei trei mari operatori mobili de la noi. Mai exact, Orange România, RCS & RDS (Digi Mobil) și Vodafone România. Telekom Mobil România nu s-a înscris, dar este cunoscut faptul că operatorul caută un cumpărător pentru afacerea din țara noastră.

„Până joi, 27 octombrie 2022, data limită de depunere, ANCOM a primit 3 candidaturi de participare din partea ORANGE ROMÂNIA S.A., RCS & RDS S.A. și VODAFONE ROMANIA S.A. în cadrul procedurii de selecție competitivă organizată pentru alocarea celor 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz. Comisia de licitație va analiza documentele de calificare și va anunța pana cel târziu la 4 noiembrie 2022 care sunt operatorii care vor participa la licitația lansata de Autoritate în data de 19 septembrie 2022”, arată comunicatul ANCOM.

Dosarul de candidatură depus de fiecare operator conține documente de prezentare a situației candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligațiilor exigibile de plată la bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale și fondurilor speciale, dar și faptul că respectivul candidat întrunește condițiile de participare: poate dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane euro (echivalentul in lei) sau un capital social subscris și vărsat de minimum 1 milion de euro (echivalentul in lei), că nu este în stare de insolvență ori lichidare, că afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, că activitățile sale comerciale nu sunt suspendate etc.

De asemenea, dosarul de candidatură trebuie să conțină și oferta inițiala care indică numărul de blocuri pe care candidatul dorește să le achiziționeze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

Calendarul licitației

În cazul în care cererea este mai mare, respectiv mai mică, decât oferta, licitația propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu rundele primare, respectiv cu runda primară suplimentară, pentru ca rezultatele finale să fie anunțate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie.

În cazul în care cererea este egală cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul cărora operatorii vor licita pentru pozițiile pe care și le doresc în bandă

Citește și ANCOM a finalizat proiectul pentru licitația 5G. Urmează să scoată la vânzare caietul de sarcini.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: ”Plătim prețul RCA în avans. Asiguratorii folosesc...

Vasile Ștefănescu, președintele Confederației operatorilor și transportatorilor din România, explică amănunțit cum fac firmele de asigurări profit suplimentar pe seama RCA. Reporter: Firmele de asigurări...
Rareș Bogdan, atac devastator la adresa lui Nicușor Dan: ”O calamitate pentru Bucureşti. Este exclus să îl susținem la Primăria Capitalei”

Predicțiile lui Rareş Bogdan, PNL, pentru europarlamentare. Ce șanse le acordă...

Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, este convins că Alianţa PSD-PNL poate obține 20 de mandate de europarlamentari la redistribuire, ceea ce înseamnă o forţă...