Trei parlamentari români, vizați de un atac cibernetic comandat de China! Cine sunt aceștia

Publicat: 26 mart. 2024, 22:25, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
Trei parlamentari români, vizați de un atac cibernetic comandat de China! Cine sunt aceștia
Trei parlamentari romani, vizati de un atac cibernetic comandat de China

Este anchetă de proporții, după ce s-a descoperit că un grup de hackeri chinezi, aflați sub controlul guvernului de la Beijing, au atacat sute de politicieni din întreaga lume! Aceștia au vizat și trei parlamentari români.

Trei parlamentari români au fost vizați de un atac cibernetic al Chinei! Aceștia sunt deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL). Toți trei fac parte dintr-un grup pe care China îl consideră ostil.

Trei parlamentari români au fost vizați de un atac cibernetic comandat de China

SUA și Marea Britanie spun că grupul de hackeri denumit APT31 a acționat la nivel global, iar scopul său a fost strângerea de date despre guverne, politicieni sau alegători. Toate atacurile au vizat membri ai grupului internațional Alianţa interparlamentară pentru China (IPAC).

Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez şi acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia. Potrivit unor surse Europa Liberă, unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactaţi de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Autoritățile de la Washington, Londra și Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susținuți de China le-ar fi vizat populația sau guvernele pentru a obține informații despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

„Ţintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC şi 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fuseseră menţionaţi în subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populară Chineză)”, scrie în rechizitoriul Departamentului american de Justiţie.

Printre politicienii vizați în această campanie globală de spionaj cibernetic sunt și trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiție al SUA. Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt politicenii români intraţi în atenţia hackerilor chinezi.

În urma raportului, publicat luni (25 martie) seară, șapte hackeri chinezi sunt dați în urmărire internațională de FBI și au fost trimiși în judecată.