Trei soluții pentru stoparea Rusiei: Care sunt propunerile prezentate de Traian Băsescu în Parlamentul European

 Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a prezentat, în Parlamentul European, trei soluții pentru securitatea Europei și stoparea Rusiei.

Într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European, fostul șef al statului român a avut un discurs dur la adresa ofensivei Moscovei, pe care o acuză că vrea să restabilească zonele de influență din timpul URSS.

„Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin stabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea”, a spus Traian Băsescu.

„Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei, de dragul afacerilor unor mari companii europene, dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state europene”, a acuzat fostul șef al statului.  „Altfel spus, atât de îndrăgitul ‘business as usual’cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a țărilor baltice, a Poloniei și a României, care suportă acum presiunea armatei ruse”, a susținut europarlamentarul român.

„În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și flancul estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea europeană”, a opinat Traian Băsescu.

În final, el a propus „cel puțin pentru moment”, trei soluții pentru securitatea Europei:

 • accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia;
 • descurajarea militară și economică a Rusiei;
 • încetarea compromisurilor politice în favoarea Rusiei.

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din legislativul european au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, aceștia vor ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.

Fostul președinte Traian Băsescu, care era în funcție când România a găzduit summitul NATO din 2008, când Vladimir Putin a venit la București, a avut, de-a lungul mandatelor sale mai multe declarații critice la adresa regimului de la Moscova. El avertiza în 2014, după anexarea Crimeei, că Rusia nu se va opri aici și că Vladimir Putin „se uită cu jind la Gurile Dunării”.  Șeful statului mai spunea atunci că afirmaţia sa – pe care o făcuse la începutul mandatului, în Statele Unite – că „Marea Neagră este lac rusesc”, pentru care a fost blamat atunci, devine o realitate.

 1. Mai aveți multi scandalagii ? Chelner! Un coniac pentru fostul șef. Sfaturile sale, ale tov Băsescu sunt chiar inutile.
  România datorită muncii lor, ale tovarășilor…, a ajuns şi este un stat îmbătrânit, sărac și cârpit in al său cur .
  România poate să găzduiască un război perfect, perfect pentru acele arme moderne ale secolului XXI-lea

 2. Solutia nr1-asaltarea rusilor cu prostituate-tziganci de la Plescoi pline de virusi nr2-exportul de pacanele Gaminator Maxbet-Novomatic in Rusia nr3- falsificarea sticlelor de vodca si whiskey in Dubai cu ajutorul lui Burci si DorinCocos
  Nr 4-tiparirea de euro si dolari in tiparnite private la mosia de la Nana. Nr5-Umplerea marii Negre cu vase de croaziera pline de drogati si cocaina adusa de Ghita cu avioanele Hercules lansate cu parasute in Delta Dunarii Nr6-inlocuirea caviarului cu bobite de plastic made in China Nr7-toti oligarhii rusi de la Monaco sa fie numiti ambasadorii Romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...