Trei zile până la alegeri. În aprilie, volatilitatea cursului a fost minimă, semnalând un grad ridicat de intervenție și control din partea BNR
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/euro-1209803_1280.jpg)
Mai sunt trei zile până la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi euro este cotat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) la 4,9775 lei, un nivel maximal al ultimilor doi ani, recordul absolut fiind atins în mai 2023. În luna aprilie, cursul de schimb pare gestionat mai strict ca niciodată de către banca centrală, fluctuaţiile de la o zi la alta fiind foarte mici şi intervalul de variaţie foarte strâns: 4,9770-4,9775 lei pentru un euro.
În aprilie, volatilitatea cursului a fost minimă, semnalând un grad ridicat de intervenție și control din partea BNR
În luna aprilie a anului în curs, volatilitatea cursului a fost minimă, semnalând un grad ridicat de intervenție și control din partea BNR. Se pare că regimul de flotare controlată a fost aplicat cu o rigoare sporită înaintea alegerilor din 4 mai.
BNR are ca obiectiv stabilitatea preţurilor şi lupta cu inflaţia şi foloseşte ca armă inclusiv ancora cursului de schimb, care are un regim de flotare controlată.
De ce nu mai scade euro sub 4,9770 lei. Cine împinge cursul de schimb spre deprecierea monedei naţionale
Incertitudinile şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale, la care se adaugă tesiunile şi disputele din mediul politic intern, determină o perioadă foarte provocatoare pentru piaţa valutară.
Deşi cursul pare stabil în acest interval strâns, de 4,9770-4,9775 lei, chiar şi bugetul de stat este construit pe un curs mediu de 5 lei pentru un euro.
Cine împinge cursul de schimb spre deprecierea monedei naţionale:
- deficitul bugetar ridicat
- creşterea bugetelor de apărare
- cheltuielile statului cu dobânzile aferente datoriei publice
- creşterea continuă a datoriei publice ca raport în PIB
- spectrul posibilei scăderi a rating-ului de ţară
Ultimii doi ani ne-au arătat că nivelul de 4,9770 lei pentru un euro a funcţionat ca un prag de rezistenţă. Chiar dacă cursul ajungea pentru scurt timp puţin mai sus, la 4,9773 lei spre exemplu, ricoşa de fiecare dată sub acest prag.
În aprilie, acest prag de rezistenţă atât de puternic nu a mai funcţionat, a fost străpuns, dar nu a urmat o depreciere accelerată a monedei naţionale faţă de euro, cel mai probabil în urma controlului mai strict din partea BNR al regimului de flotare.
Însă, atunci când un prag de rezistenţă este străpuns el devine în perioada următoare un prag suport, adică cursul nu mai scade sub acest nivel, ceea ce s-a şi întâmplat în luna aprilie.
Rămâne de văzut unde se va duce cursul după alegeri, cât de repede va ajunge la nivelul la care, teoretic, ar trebui să se închidă bugetul şi care va fi următorul prag de rezistenţă.