Trenul „Connecting Europe Express” a ajuns vineri la Giurgiu

Plecat la începutul lunii din Lisabona și având ca stație-terminus Parisul, trenul ”Connecting Europe Express” a oprit vineri la granița dintre România și Bulgaria, în stația Giurgiu Nord.

După un traseu de 20.000 km, prin 26 de țări și peste 100 de localități, trenul Connecting Europe Express a ajuns vineri la Giurgiu, iar pe 7 octombrie, la destinația finală, Paris.

Pe parcursul călătoriei prin Europa, trenul traversează 33 de puncte de trecere a frontierei, de-a lungul traseului stabilit fiind organizate diverse evenimente pentru a-l întâmpina în gările în care se va opri în Europa, inclusiv vineri, la Giurgiu, la 9.55.

Vineri dimineață, în jurul orei 10, trenul a fost primit de autoritățile publice locale și județene în gara Giurgiu Nord, unde a staționat aproximativ 30 de minute, timp în care s-au desfășurat momente folclorice – cântece și dansuri specifice zonei Vlașca și a putut fi admirat un stand expozițional cu portul tradițional.

Conform site-ului oficial al Comisiei Europene, persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări dezbaterile care vor avea loc la bord, precum și conferințele privind politica UE în domeniul infrastructurii și rolul rețelei transeuropene de trans.port care vor fi transmise în direct pe site-ul web al evenimentului de la Lisabona, București, Berlin și Bettembourg.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean a declarat: „Căile ferate au modelat bogata noastră istorie comună. Transportul feroviar reprezintă însă și viitorul Europei, este soluția noastră pentru atenuarea schimbărilor climatice și stimularea redresării economice în urma pandemiei, pe măsură ce construim un sector al transporturilor neutru din punctul de vedere al carbonului.”

De altfel, 2021 a fost numit „Anul european al căilor ferate”, realizarea proiectului Connecting Europe Express fiind posibilă grație colaborării partenerilor din sectorul feroviar european și a instituțiilor de la nivel național, local și de la nivelul UE.

Din cauza lățimilor ecartamentului diferite din Europa, Connecting Europe Express este compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, cel standard și trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei, iar vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene.

Connecting Europe Express este rezultatul cooperării unice dintre Comisia Europeană și Comunitatea Căilor Ferate Europene și a Gestionarilor de Infrastructură (CER), operatorii feroviari europeni, administratorii de infrastructură și numeroși alți parteneri de la nivelul UE și de la nivel local.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole