Trist și revoltător: 5 ani de la tragedia Colectiv- 64 de morți, niciun condamnat definitiv

Publicat: 30 oct. 2020, 08:42, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Trist și revoltător: 5 ani de la tragedia Colectiv- 64 de morți, niciun condamnat definitiv

„Nu vreau să mor până nu termin de trăit!”, spune Tudor Mușatescu. Și tinerii care s-au aflat în seara de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv au venit în acel loc ca să-și trăiască viața. Pentru 64 dintre ei, ghemul vieții s-a rupt brusc în aceea seară.

Imaginile tragediei de atunci sunt acum greu de redat în cuvinte. Pompierii care au intervenit în aceea noapte la Colectiv și acum mai au coșmaruri. Nu mai văzuseră vreodată în tot timpul activității lor ca atunci când voiau să ridice cadavrele rămâneau cu bucăți de piele sau carne din cadavre în mână.

Medicul Dan Enescu a afirmat în mai multe interviuri că n-a văzut în toată activitatea lui asemenea plăgi, nu știe ce sunt, lăsând de înțeles că nu au fost provocate de vreun incendiu obișnuit Președintele Klaus Iohannis anunța la scurt după tragedia de la Colectiv că „Vreau Guvernul meu”. Pe 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta demisionează și se instalează „guvernul meu” codus de Dacian Cioloș.

Ulterior tragediei se deschide un dosar la DIICOT, dar, surprinzător, procurorul General al României de la aceea vreme, Tiberiu Nițu, mută dosarul la Parchetul General, deși o mare parte a acestui dosar era și este de competența Parchetului General. Abia în 31 octombrie 2018 Parchetul General a anunţat că procurorii continuă ancheta într-un dosar disjuns din „Colectiv” în legătură cu intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului şi a precizat că sunt analizate 81 de expertize medico-legale privind leziunile suferite de persoanele care au supravieţuit tragediei.

Sențințe abia după patru ani de la tragedie

După mai bine de patru ani de la tragedie, în decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone fiind condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

De asemenea, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani, iar Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare, dar în caz, instanţa a mai dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi.

De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei. Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca persoanele condamnate în dosarul Colectiv să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuia să o primească fiecare parte civilă era de 250.000 de euro, dar existau părţi civile care urmau să încaseze 500.000 euro. S-a mai decis că ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite, dar şi peste 28 milioane lei către Ministerul Sănătăţii.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

„Noi știm vinovații, vrem lumină”

După zece luni de la sențința Tribunalului București, pe 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a început judecarea apelului în dosarul Colectiv, iar la 30 septembrie au început audierile.

„Noi știm vinovații, vrem lumină”, spune cu disperare Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv  tatăl lui Alexandru, cel care avea 22 de ani în 2015 și supraviețuise incendiului, dar a murit după trei săptămâni la Spitalul Sf. Ioan din cauza infecțiilor nosocomiale.

Pentru Eugen Iancu, cinci ani de tergiversări au însemnat pierderea încrederii în Justiție. „Sunt dispus să renunț inclusiv la circumstanțele în care au murit copiii noștri, dar nu pot să văd cum se pasează vinovățiile și cum sunt protejați responsabilii”, spune cu resemnare Eugen Iancu.  

„Anul trecut, au fost chemați la audieri (de către procurori – n.r.) și Raed Arafat, și Nicolae Bănicioiu, oameni care au dat ordine la Colectiv și cărora nu li s-a întâmplat nimic în cinci ani. Au disjuns dosarul pompierilor și probabil îl vor îngropa la Parchetul Militar”, spune președintele Asociației Colectiv. El explică că procedura de disjungere a dosarelor s-a dovedit a fi salvatoare pentru responsabilii cu funcții înalte de la acea vreme. „Bănicioiu nu are nicio apăsare, iar Arafat…vi se pare că a pățit ceva? Niciun procuror nu are curajul să-l ancheteze pe Arafat”, spune omul care și-a pierdut un fiu la Colectiv.

 „Acest proces judecă doar o parte din lanțul infracțiunilor. Noi vrem să intre pe rolul instanțelor și cel de-al doilea dosar în care să fie judecați Bănicioiu, Arafat, Ponta, managerii de spitale și toți cei care, prin deciziile lor, ne-au condamnat copiii la moarte”, a cerut Narcis Hogea, tatăl unui alt tânăr decedat la Colectiv, într-o postare pe Facebook.

Părinții, frații, rudele și prietenii sfâșiați de durere și epuizați de suferință, abia dacă mai au azi putere să-și plângă morții. Cinci ani de disperare, de durere, de chinuri și de dezamăgire. De cinci ani au uitat să mai zâmbească. Chipurile au rămas împietrite în timp și azi sunt brăzdate de suferință și de lacrimile revărsate pe obraji. De atâta plâns și durere, ochii lor s-au adâncit în orbite și de cinci ani n-au mai lăcrimat de bucurie.

64 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015 și nici până acum însă nu a fost găsit vreun vinovat care să fie condamnat pentru tragedia care a marcat România. Cinci ani în care România a fost condusă de Klaus Iohannis  cu cinci premieri și cinci miniștrii ai Justiției, dar niciun vinovat condamnat definitiv. Trist și revoltător: viaţa ne dă nume, moartea ni-l ia.