Trump a cerut închiderea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare

Fostul președinte american Donald Trump le-a cerut miercuri seară, colegilor săi republicani din Congresul SUA, să blocheze operațiunile guvernamentale neaprobând cheltuielile bugetare.

Între republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor există deja neînțelegeri privind modul de acţiune în privinţa alocărilor bugetare, în urma cărora guvernul de la Washington va fi închis în mare măsură din 1 octombrie.

Președintele Camerei, Kevin McCarthy, promovează un plan de finanțare executivă pe termen scurt, dar un grup mic de radicali, inclusiv cei mai înfocați susținători ai lui Trump, complică și mai mult situația.

Trump este acuzat în două procese federale: unul legat de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden, şi altul referitor la modul în care a gestionat unele documente secrete. El este urmărit penal şi în statele New York şi Georgia, iar procedurile respective nu ar fi afectate de blocajul la nivel federal.

În 2024 atât Trump cât și Biden candidează la președenție.

Republicanii, dar și democraţii au reacţionat la mesajul lui Trump. Aliatul acestuia, congresmanul republican Matt Gaetz, a scris în reţeaua X (fostă Twitter): „Trump se opune rezoluţiei de continuare (a alocărilor, la nivelul exerciţiului bugetar precedent – n. red.). Rămâneţi pe fir”. Liderul minorităţii democrate din Cameră, Hakeem Jeffries, a folosit aceeaşi reţea socială pentru un alt mesaj: „Trump le-a cerut republicanilor din Cameră să închidă guvernul. Aceşti oameni sunt prea extremişti pentru a putea avea vreodată încredere în ei„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole