Exploziv. Tudor Chirilă: „Poate ar fi momentul să vorbim despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet”

Publicat: 06 mai 2022, 21:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Exploziv. Tudor Chirilă: „Poate ar fi momentul să vorbim despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet”

Actrița Viorica Vodă a mărturisit pe scena premiilor Gopo, marţi seară, că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie după rolul din „Filantropica” şi a avut nevoie de ani de terapie. Unii dintre colegii ei de breaslă au reacţionat, printre ei numărându-se și Tudor Chirilă. 

Prin urmare, Tudor Chirilă este de părere că acesta este un bun moment pentru a se discuta despre hărţuirea şi abuzurile la care sunt supuse studentele de la actorie în facultate.

Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala).

Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care aşteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a scris actorul pe Facebook.

El i-a răspuns unui comentator: „În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil şi vorbesc legat de domeniul în care activez şi ca o consecinţă a evenimentului de aseară”.

Dragilor, cât o mai ardem aşa?

Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris și regizoarea Raluca R. Gorgos.