Turcia, membră NATO, cere Rusiei să renunțe la pretențiile sale „unilaterale” în relație

Publicat: 27 dec. 2021, 18:00, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Turcia, membră NATO, cere Rusiei să renunțe la pretențiile sale „unilaterale” în relație

Turcia a cerut luni Rusiei să renunţe la pretenţiile sale „unilaterale” şi să aibă o abordare mai constructivă pentru a ieşi din impasul în care se află cu puterile occidentale şi NATO în privinţa Ucrainei, transmite AFP.

„Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă pentru cele două părţi”, a declarat ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia – organism de consultări între cele două părţi, creat în 2002 – s-ar putea reuni la 12 ianuarie.

Rusia şi NATO „trebuie să se aşeze la masă cu propuneri pe care cele două părţi să le poată accepta (…) O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fi acceptabilă, indiferent din ce parte vine ea”, a avertizat Cavusoglu – a cărui ţară este membră a NATO -, apreciind că problema ucraineană nu este „unilaterală”.

La 17 decembrie, Rusia şi-a prezentat propunerile menite să limiteze drastic influenţa americană şi a NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei, ţară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Cele două texte prezentate, unul privind NATO şi altul referitor la SUA, prevăd interzicerea oricărei extinderi a alianţei militare – în special către Ucraina – şi înfiinţarea oricăror baze militare americane în această ţară din fostul spaţiu fost sovietic.

Uniunea Europeană şi NATO şi-au reafirmat joi sprijinul faţă de Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică nu a încetat în ultimii şapte ani să denunţe anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi să ceară respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei, afectată de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări, consolidându-şi capacităţile militare la frontierele comune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat la începutul lui decembrie folosirea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara.

La rândul ei, Turcia şi-a atras criticile NATO după ce a achiziţionat un sistem de apărare rusesc în pofida apartenenţei ţării la alianţa nord-atlantică.