Turcia va efectua exerciții militare în Marea Mediterană de Est

Publicat: 05 sept. 2020, 15:12, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Turcia va efectua exerciții militare în Marea Mediterană de Est

Armata turcă a anunțat că va efectua exerciții militare în largul Ciprului începând de mâine, 6 septembrie 2020, pe fondul disputei cu Grecia pe tema gazului din Marea Mediterană și a eforturilor internaționale de mediere, conform Agerpres.

Exerciţiul militar se va numi „Mediterranean Storm” (Furtună mediteraneană), va avea loc până joi şi va fi desfăşurat împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.

Potrivit Ministerului Apărării turc, exerciţiul anual are ca scop „îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii” între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate. Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă, potrivit unui comunicat.

Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi. Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.

Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie. NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii.