Turcii limitează exporturile de conserve și pastă de roșii pentru a proteja piața internă

Publicat: 10 sept. 2022, 07:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Turcii limitează exporturile de conserve și pastă de roșii pentru a proteja piața internă

Guvernul turc anunță o serie de măsuri pentru a controla exportul de conserve de roșii și pastă de roșii, în încercarea de a preveni o posibilă creștere a prețurilor pe piața internă, ca urmare a cererii tot mai mari din Europa pentru produse agricole turcești.

Autoritățile subliniază că acest lucru nu înseamnă o interdicție totală sau impunerea de restricții.

„Știrile care sugerează că exportul conservelor de roșii și pastă de tomate a fost interzis nu sunt adevărate”, se arată într-un comunicat al Ministerul Comerțului, după ce au apărut informații cu privire la interzicerea exporturilor la aceste produse, potrivit presei turcești.

Experții apreciază că acesta este un semnal clar pentru cultivatori și companiile comerciale cu privire la faptul că exporturile acestor produse ar putea fi restricționate, dacă aprovizionarea pe piața locală scade.

Cererea de produse agricole turcești din partea Europei a crescut, din cauza crizei energetice, care a dus la închiderea serelor în multe țări, majorându-se importurile de produse agricole, în special de roșii și pastă de tomate.

„Acest lucru a condus la speculații că prețul roșiilor poate ajunge până la 40 sau 50 de lire turcești pe kilogram. Guvernul a decis să acționeze înainte ca acest lucru să se întâmple cu adevărat și a transmis un mesaj că prioritatea ar trebui să fie piața internă”, au spus experții.

Dacă cererea din Europa crește, este posibil ca oferta să nu satisfacă cererea locală, a declarat Ali Çandır, președintele Bursei de Mărfuri din Antalya.

„Creșterile de preț la fructe și legume se bazează probabil pe așteptările că oferta va fi canalizată către exporturi din cauza cererii din Europa”, a spus Çandır. „Cu toate acestea, putem transforma criza din Europa într-o oportunitate. Putem crește producția și le putem exporta fără a provoca probleme pe piața internă.”

Turcia este al patrulea cel mai mare producător de tomate din lume, după China, India și SUA, România fiind una din piețele importante de desfacere.

Turcii sunt și un furnizor important de fructe și legume pe piața internațională, principalii clienți fiind Rusia – 30% din total livrări, urmată de Germania – 10%, Ucraina și Irak, câte 7%, fiecare, România – 6%, Bulgaria – 3%, Siria – 3%, Polonia – 2%, India- 2% și Olanda- 2%.