Turism cu iz de legendă în Mehedinți: Podul lui Dumnezeu și peștera comorilor

Publicat: 20 iul. 2025, 23:13, de Anamaria Ionel, în Turism , ? cititori
Turism cu iz de legendă în Mehedinți: Podul lui Dumnezeu și peștera comorilor
sursa foto: pensiuneacampiasoarelui.ro

Comuna Ponoarele din județul Mehedinți găzduiește unul dintre cele mai spectaculoase monumente naturale din România: Podul lui Dumnezeu.

Loc înconjurat de legende

Considerat cel mai mare pod natural din țară și singurul din lume deschis traficului rutier, acesta atrage anual mii de turiști datorită peisajului impresionant și legendelor locale. Poveştile despre aurul ascuns al strămoșilor încă stârnesc imaginația celor care calcă pe aceste meleaguri.

Acesta este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. I se spune și Podul lui Dumnezeu, deoarece în decursul anilor, câteva maşini rămase fără frâne, dar și un biciclist au căzut în gol de pe el, însă nimeni nu şi-a pierdut viaţa.

O altă variantă a denumirii Podului este dată de legenda conform căreia aici a avut loc o luptă a Diavolului cu Dumnezeu.

Zonă bogată în atracţii turistice

Zona este cunoscută și pentru Peștera Ponoarele, aflată chiar sub pod. Turiștii care ajung aici descoperă, pe lângă formațiunile carstice, și Lacul Zătonul Mare, o altă atracție naturală situată în apropiere. Localnicii spun că mulți vizitatori revin pentru liniștea locului și bucatele tradiționale servite în pensiunile din zonă.

„Pe vremuri, mulți căutau aur, pentru că se spunea că este ascuns prin zonă. Dar nimeni nu l-a găsit cu adevărat. Legenda spune că este foarte bine păzit”, povestesc bătrânii satului, potrivit Digi24.

Cei care urcă mai sus de Pod pot descoperi și Lacul Zătonul Mare, o altă bijuterie naturală. După drumeții, pensiunile locale îi așteaptă pe turiști cu bucate tradiționale: pastramă de oaie cu mămăligă, cârnați de casă, mușchi afumat, fasole bătută sau zacuscă de legume.

Atmosfera este una de poveste, iar peisajul, cu formațiuni carstice, păduri și ape line, îi convinge pe mulți să revină.