Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova: Maia Sandu sau Igor Dodon

Moldovenii își aleg președintele pentru următorii patru ani. Peste 3,2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați la urne în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați ajunși în turul doi al scrutinului sunt Igor Dodon și Maia Sandu.

Igor Dodon, președintele în funcție, și Maia Sandu, reprezentanta partidelor de dreapta, au ajuns și anul acesta în turul doi, la fel ca și în 2016. În urmă cu patru ani, Igor Dodon a învins-o pe Sandu și a devenit președinte.

Dupăprimul tur de scrutin, organizat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obținut 36,16% dintre voturi, iar Igor Dodon 32,61%.

Victoria din primul tur al candidatei pro-europene s-a datorat în mare parte votului istoric din diaspora. Aproape 150 de mii de moldoveni aflați în alte țări au așteptat și zece ore la cozi pentru a-și exprima votul.

Cei mai mulți moldoveni din diaspora au votat în Italia – 46.442. În Marea Britanie au reușit să voteze 16.847 de alegători, în Franța – 15.616, în Germania – 12.924, în România – 12.912, în Irlanda – peste 7000, în SUA – 5.755, în Federația Rusă – 5.603, iar în Spania – 4.300 de alegători, scrie DW.

Prezența la vot în primul tur de scrutin a fost de 42,76%.

Presa de peste Prut a scris despre tentative de manipulare a votului prin corupție și aducere organizată la urne a alegătorilor din regiunea transnistreană.

Următorii clasați după primul tur de alegeri au fost Renato Usatîi (lider al „Partidului Nostru”, candidat perceput ca fiind pro-rus) – cu 16,90%; Violeta Ivanov (Partidul „Șor”, candidată percepută ca fiind pro-rusă) – cu 6,49%; Andrei Năstase (lider al Platformei DA, candidat pro-european) – cu 3,26%; Octavian Țîcu (lider al Partidului Unității Naționale, candidat unionist) – cu 2,01%; Tudor Deliu (propus de PLDM, candidat pro-european) – cu 1,37%; și Dorin Chirtoacă (din partea blocului „Unirea”, candidat unionist) – cu 1,20%

Pronosticuri pentru câștigătorul din turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Publicistul Nicolae Negru crede că Igor Dodon nu va putea învinge în turul doi al alegerilor decât prin fraudă masivă: „Dodon poate învinge doar prin fraudă – dacă apelează la „rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni, pe malul drept al Nistrului”. Dar, precizează Negru, „și în primul, și în al doilea caz, va avea nevoie de ajutorul FSB”, potrivit DW.

Câștigătoare pe Maia Sandu o vede și directorul Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, Vadim Pistrinciuc.

„Spectrul de unde președinta PAS mai poate mobiliza voturi este mai mare decât în cazul lui Igor Dodon”, crede Pistrinciuc. El adaugă că: „Asta doar dacă votul va fi unul cât de cât corect și nu se va recurge la fraudări masive. Cu regret am văzut că există astfel de riscuri, atât cu votul cumpărat din Transnistria, cât și cu metodele descrise în foarte multele sesizări depuse de concurenții electorali”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...