Twitter are numai de pierdut în bătălia cu Elon Musk. „Greu de imaginat cum compania va merge mai departe”

Publicat: 16 iul. 2022, 13:33, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Twitter are numai de pierdut în bătălia cu Elon Musk. „Greu de imaginat cum compania va merge mai departe”

La mai puțin de trei luni după ce Elon Musk și Twitter au fost de acord cu tranzacția, cele două părți par obligate să intre într-o sală de judecată pentru a stabili soarta înțelegerii. Indiferent de rezultatul cazului, un lucru pare sigur: Twitter va continua să se confrunte cu o un munte de incertitudine pentru afaceri și angajați din cauza disputei cu Musk.

Multimiliardarul a decis să rezilieze acordul de achiziție săptămâna trecută, susținând că Twitter a încălcat acordul, nepredând datele despre care spune că arată numărul de conturi de roboți și spam de pe platformă. Săptămâna aceasta, Twitter l-a acuzat pe Musk că a încălcat acordul și încearcă să-l oblige să urmeze înțelegerea.

Twitter versus Elon Musk

Conform unei analize CNN, mulți experți în fuziuni și achiziții sunt de acord că Twitter are argumentul juridic mai puternic. Twitter susține că angajamentele de finanțare pentru înțelegere sunt încă intacte, fără probleme aparente cu aprobarea de reglementare și cooperarea, astfel încât Musk nu are dreptate să renunțe la acord.

Dar un posibil argument juridic mai puternic nu înseamnă neapărat că Twitter stă mai bine. Compania de socializare se lupta deja să-și dezvolte afacerea de publicitate și baza de utilizatori înainte ca Musk să se implice. La fel ca și alte companii de tehnologie, încearcă, de asemenea, să reducă costurile pe fondul inflației galopante și temerilor de recesiune.

Compania pare pregătită să intre într-o luptă juridică cu cel mai bogat om din lume, care riscă să se prelungească luni de zile. (Twitter a depus o moțiune pentru tratarea rapidă a cazului, solicitând un proces de patru zile în septembrie.) Dacă va câștiga, Twitter ar putea forța efectiv un miliardar care, conform propriei sale plângeri, și-a manifestat în mod repetat disprețul față de „Twitter și angajații săi” să deveni noul ei proprietar.

Este o dilemă ciudată pentru companie – mai ales după ce utilizatorii și angajații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Musk ca proprietar – dar din moment ce prețul tranzacției de 54,20 USD per acțiune reprezintă o sumă uriașă față de prețul actual al acțiunilor Twitter (cotate sâmbătă la 37,75 USD, n.r.) , consiliul de administrație al Twitter are datoria față de acționari să încerce să finalizeze afacerea sau cel puțin să obțină cât mai mulți bani de la Musk. Și singurul mod în care o instanță se va arăta în favoarea sa este dacă Twitter arată că depune un efort de bună-credință pentru a încheia acordul.

În paralel, Twitter ar putea negocia un preț mai mic pentru tranzacție sau un acord care să îi permită lui Musk să plece. Sau Musk ar putea câștiga și să plece, lăsând Twitter fără nimic, sau mai rău.

Între timp, compania rămâne cu conducere incertă și angajați demoralizați, precum și utilizatori, agenți de publicitate și acționari ce nu au o perspectivă clară cu privire la viitorul platformei.

„Este greu de imaginat cum compania se va reuni și va merge mai departe”, indiferent de modul în care se rezolvă procesul, a spus Carl Tobias, profesor la Universitatea din Richmond. „S-ar putea să nu obțină o rezoluție prea plăcută, din păcate.”

Twitter a refuzat să comenteze această variantă. Musk nu a comentat direct procesul, dar la scurt timp după ce a fost intentat, el a postat pe Twitter „Oh, ce ironic lol”.

O bătălie juridică „dezordonată”

În documentul prin care încerca să rezilieze înțelegerea, echipa juridică a lui Musk a făcut aluzie la argumentele sale probabile în acest caz. Pe lângă afirmațiile conform cărora Twitter nu și-a respectat obligațiile de a partaja informații, scrisoarea susține (fără a furniza dovezi) că declarațiile publice ale companiei conform cărora conturile false și spam reprezintă aproximativ 5% din utilizatorii săi activi zilnici monetizabili au fost false sau înșelătoare.

„Ceea ce pare să caute aici este un bilet de ieșire”, a spus Eric Talley, profesor de drept corporativ la Columbia Law School. Dar, a adăugat el, aceste argumente pot fi dificil de susținut în instanță.

În special, afirmația lui Musk că s-a bazat pe declarațiile publice înșelătoare ale Twitter cu privire la roboți atunci când a încheiat afacerea „se confruntă cu propria atitudine care a condus la tranzacție”, a spus Talley. Twitter a remarcat deja acest lucru, indicând declarațiile publice ale lui Musk despre dorința de a cumpăra compania, astfel încât să poată „învinge roboții de spam”. În esență, pentru Musk îi este greu să argumenteze că nu știa despre roboții Twitter când a spus în mod explicit că acesta a fost motivul pentru care a cumpărat compania.

Datele lipsă

Twitter respinge, de asemenea, ideea că s-a opus împărtășirii informațiilor cu Musk. Pe lângă „un rezumat detaliat” al procesului său de măsurare a roboților, reprezentanții Twitter au avut și mai multe întâlniri cu echipa lui Musk și a fost deschisă către noi discuții, ignorate.

Musk susține, de asemenea, că Twitter a încălcat un acord de a-și desfășura activitatea în mod normal înainte de fuziune, renunțând la doi directori și anunțând disponibilizările unei părți din echipa de recrutare. Cu toate acestea, Twitter a transmis că, în timp ce Musk a solicitat o prevedere prin care Twitter să-i solicite consimțământul înainte de a face astfel de modificări asupra forței de muncă, „Twitter a îndeplinit cu succes această prevedere înainte de a semna” acordul. Mai mult, Twitter susține că a încercat să introducă programe de păstrare a angajaților, dar Musk a împiedicat implementarea acestora.

„Cât poate rezista Twitter?”

În cele din urmă, instanța va examina dacă a existat sau nu o încălcare a contractului, fie de către Musk, fie de către Twitter. Dacă este de partea lui Musk și constată că Twitter a încălcat acordul, ar putea permite miliardarului să plece iar acesta ar putea da în judecată compania pentru daune, spun experții.

Dar dacă instanța dă dreptate Twitter și constată că încercările lui Musk de a renunța echivalează cu o încălcare a acordului, Twitter are dreptul să ceară instanței, să-l oblige să încheie afacerea.

Poate că cel mai bun lucru pe care Twitter îl poate spera, în cazul în care instanța se pronunță în favoarea sa, este ca Musk să accepte o înțelegere solidă pentru a evita să fie mandatat de către instanță să preia compania pe care nu o mai dorește – și să facă acest lucru cât mai repede.

În acordul inițial, Twitter și Musk au stabilit 1 miliard de dolari drept taxă de reziliere, în cazul în care înțelegerea nu se parafează.