UCPR: „Niciun producător din România nu foloseşte hormoni în creșterea păsărilor”

Publicat: 12 nov. 2021, 13:08, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
UCPR:

Carnea de pasăre şi ouăle produse în România sunt sigure pentru consumul uman, în condițiile în care toți crescătorii respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), după ce în spaţiul public au apărut campanii de denigrare a produselor avicole.

Producătorii spun că toate aceste campanii nu fac decât să îndepărteze consumatorii, ba mai mult pun presiune asupra prețurilor, mai ales la export.

„Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră. De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri „, se arată într-un comunicat al UCPR.

Costuri mari cu biosecuritatea

În România, producătorii lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, ştiinţific determinate, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă, menționează reprezentanții Uniunii.

„Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar din ţara noastră se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice. Costul cu monitorizarea reziduurilor şi biosecuritatea fermelor este extrem de ridicat şi este suportat integral de către fermieri”, spun reprezentanţii UCPR.

Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29.04.1996, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea păsărilor. „Niciun crescător de păsări din România nu foloseşte astfel de produse”, arată UCPR.

Antibiotice doar pentru tratamente curative

În ceea ce privește depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri, aceasta se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007.

„Antibioticele sunt permise în creşterea păsărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea păsărilor, ci doar ocazional, ca formă de tratament”, explică reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către CE, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară (anual se analizează mii de probe de laborator). Tot CE recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri.

Pentru depistarea pesticidelor în carne operează Regulamentul 396/2005, iar depistarea diferiţilor contaminanţi şi a micotoxinelor din carne se face în baza Regulamentului 1881/2006.