Ucraina are în plan exporturi de 2 milioane tone de cereale pe lună. Acum sunt la 50% față de anul trecut

În ciuda tuturor eforturilor făcute pentru a majora exporturile de cereale ale Ucrainei, acestea se mențin la un nivel scăzut. În primele 22 de zile ale lunii iunie, livrările se ridicau la 1,11 milioane de tone de cereale, cu 44% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, potrivit Reuters, care citează datele publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Cocret, este vorba de 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu şi 24.000 de tone de orz. Spre comparație, înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

În luna mai, abia s-a atins aproximativ 1,7 milioane de tone livrate la extern. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Astfel, se are în vedere trimiterea unor volume de 700.000-750.000 de tone de cereale pe lună prin cele două mici porturi de la Dunăre spre România, de unde ar urma să fie livrate mai departe spre Africa de Nord şi Asia. Restul până la ţinta de două milioane de tone ar urma să fie exportate pe cale rutieră şi feroviară spre Europa.

Numai că până acum lucrurile s-au mişcat încet. În primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutieră.

Transportul pe calea ferată este o opţiune mai promiţătoare, dar rămâne complicată şi costisitoare, mai ales că ecartamentul căilor ferate din perioada sovietică este cu 9 centimetri mai mare decât ecartamentul căilor ferate europene. A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ce chirii vor plăti studenții în marile centre universitare?

Chiriile pentru apartamente și garsoniere din zece mari orașe au crescut cu 17% în ultimul an. Studenții sunt în căutare de garsoniere, iar bugetul...

Atentie, DNA! Gaura de 3 miliarde de Euro! Cei 10 milioane...

Fondul de Garantare a Asiguraților este locul unde s-a întâlnit hoțul cu prostul. FGA-ul este un pui al ASF-ului unde pilele unor politicieni sau ale...