Ucraina cere ajutor de la UE ca să menţină producţia agricolă la “niveluri minime de supravieţuire”

Fermierii din Ucraina au nevoie de îngrăşăminte, seminţe şi combustibil pentru campania agricolă din acest an și a nu se ajunge la situația de  înfometare a populației, potrivit unui apel al ministrului Agriculturii din Ucraina, Roman Leşcenko, adresat UE.

Autoritățile de la Bruxelles au promis sprijin, dar și ajutor umanitar, urmând ca Polonia să fie folosită ca țară de tranzit.

Uniunea Europeană vrea să îi sprijine pe agricultorii ucraineni să îşi pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului, furnizându-le, în special, carburant şi îngrăşământ, dar vrea să ofere şi un ajutor alimentar Ucrainei, a anunţat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit AFP.

„Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-şi lucra la minimum terenurile şi pentru a-şi menţine producţia la niveluri minime de supravieţuire”, a precizat comisarul polonez, la finalul unei reuniuni unde miniştrii europeni ai agriculturii şi-au dat acordul.

„Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluţia cea mai eficientă din punct de vedere logistic”, iar Varşovia „este pregătită să participe”, a adăugat Wojciechowski, subliniind că timpul presează în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară.

Miniştrii Agriculturii din UE, reuniţi la Bruxelles au discutat prin videoconferinţă cu omologul lor ucrainean Roman Leşcenko.

Acesta a transmis „cereri precise” către UE în legătură cu „ajutorul alimentar” pentru populaţia din Ucraina, dar şi pentru refugiaţi, sprijinul pentru industria agro-alimentară ucraineană „acolo unde are capacitatea de a funcţiona” şi, în special, ajutorul pentru agriculturi prin furnizarea de îngrăşământ, seminţe şi combustibil.

„Am convenit cu comisarul să înfiinţăm o organizaţie pentru a putea răspunde într-un mod eficient acestor cereri”, a insistat ministrul francez.

Kievul susţine că vrea să îşi continue exporturile agricole, vorbind despre stocuri „în apropiere de Marea Neagră”. Bruxellesul a spus că vrea să ajute şi pe acest plan, dar fără a detalia soluţii concrete, în contextul în care războiul se intensifică în Ucraina.

„Agresorul rus vrea să distrugă toate posibilităţile de producţie ale Ucrainei, iar starea stocurilor este greu de evaluat (…) Este foarte clar că scopul său este să înfometeze populaţia. Trebuie să fim conştienţi că înfometarea este folosită ca armă”, a spus Janusz Wojciechowski, care a atras atenţia că s-ar putea ajunge la o „situaţie dramatică” dacă agricultorii ucraineni ar înceta să mai producă.

Ucraina este un important producător de grâu şi de porumb şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie.

Citește și EXCLUSIV. Ce a discutat Adrian Chesnoiu cu ministrul Agriculturii din Ucraina. Aglomerație mare la Constanța

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole