Ucraina crește suprafețele cultivate cu oleaginoase, mai rentabile decât cerealele

Producţia de oleaginoase a Ucrainei ar urma să crească în acest an, până la 19,2 milioane de tone, cu un milion de tone mai mult față de 2022, ca urmare a majorării suprafeţele însămânţate cu oleaginoase, o cultură mai profitabilă pentru fermieri. În același timp, suprafețele semănate cu cereale sunt mai mici cu 1,4 milioane hectare, a anunțat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Astfel, oficialii ucraineni estimează pentru acest an o producție de floarea soarelui de 11,5 milioane de tone, comparativ cu 11,1 milioane de tone, în 2022. De asemenea, producţia de rapiţă este prohozată la 3,8 milioane de tone, față de 3,7 milioane tone anul trecut, în timp ce producţia de soia boabe este așteptată să se ridice la 3,9 milioane de tone, de la 3,4 milioane de tone, anul anterior.

Cât privește suprafaţa totală însămânţată cu cereale, aceasta este prevăzută să ajungă, în acest an, la 10,2 milioane de hectare, în scădere cu 1,4 milioane de hectare, raportat la 2022. Suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă ar urma să fie mai mică cu 834.000 de hectare, până la 4,17 milioane de hectare, iar cea însămânţată cu porumb va scădea cu 451.000 de hectare, până la 3,6 milioane de hectare.

„Diminuarea suprafeţelor însămânţate cu cereale, cumulată cu aşteptata scădere a randamentelor medii, provocată de creşterea preţurilor la imputuri, vor afecta volumul recoltelor”, a estimat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Per total, recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la 44,3 milioane de tone, de la 53,1 milioane de tone în 2022, din cauza diminuării suprafeţelor însămânţate în contextul invaziei ruseşti, a anunțat Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Este estimată, astfel, o recoltă de grâu de 16,6 milioane de tone, 21,7 milioane de tone de porumb şi 4,8 milioane de tone de orz.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase, însă, atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

Anul trecut, Ucraina a recoltat 20,5 milioane tone de grâu, 25,6 milioane tone de porumb şi 5,6 milioane tone de orz. În 2021, Ucraina a avut o recoltă record de 86 de milioane de tone de cereale.

Citeste si De când cu noua patroană, Mihaela Neagu, Zahărul Luduș a rămas fără oameni și fără lider de sindicat. Exclusiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...