Ucraina: Lupte „feroce” în apropiere de Severodonețk, susține guvernatorul regiunii Lugansk

Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau „bătălii feroce” în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.

„Acum, luptele cele mai feroce se derulează în apropiere de Severodoneţk. Ei (ruşii – n.r.) nu controlează oraşul în întregime”, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaiadai.

„În satele vecine, luptele sunt foarte dificile – la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze dar eşuează”, a declarat el.

„Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri”, a spus el.

Serhii Gaidai a mai afirmat că Lisiceansk – un oraş sub control ucrainean separat de Severodoneţk printr-un râu – este „puternic bombardat”.

„Nu pot să se apropie şi de aceea nu fac decât să lanseze asupra oraşului lovituri aeriene”, a declarat guvernatorul. Situaţia este „foarte periculoasă în oraş”.

Serhii Gaidai a vorbit şi despre „mai multă distrugere” la uzina chimică Azot din Severodoneţk, unde s-au refugiat sute de civili.

Vineri, el a precizat că 568 de persoane, între care 38 de copii, sunt ascunşi în uzină şi că numai un „armistiţiu complet” ar permite evacuarea lor.

ONU a precizat vineri că accesul la apă potabilă, hrană, instalaţii sanitare şi electricitate s-a diminuat la Severodoneţk. De asemenea, organizaţia a calificat drept „extrem de alarmantă” situaţia umanitară din estul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...