Ucraina: Lupte grele în Doneţk; armata ucraineană atacă poduri pentru a izola trupele ruse în Herson

Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ”lupte feroce”, în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia EFE.

În replică la anunţul Moscovei că ar fi obţinut o victorie la Pesky, Kievul a transmis că ”agresorul încearcă să rupă” linia defensivă a armatei ucrainene pe direcţia acestui sat, iar lupte grele au loc în zona acestuia şi în localităţile învecinate.

Situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk aflat sub controlul separatiştilor proruşi, satul Pesky este de mai mult de o săptămână unul dintre principalele fronturi ale războiului declanşat în februarie prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O cucerire a acestui sat le-ar permite trupelor ruse să-şi continue ofensiva către oraşul Avdiivka.

În timp ce continuă luptele în regiunea estică Donbas, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc din nou pentru noi atacuri de artilerie efectuate sâmbătă asupra centralei nucleare din Zaporojie.

În provincia sudică Herson învecinată cu provincia Zaporojie şi care se află parţial sub control rusesc, trupele ucrainene îşi continuă atacurile asupra podurilor de peste râul Nipru, în încercarea de a îngreuna aprovizionarea trupelor ruse staţionate acolo şi de a le izola în perspectiva unei ofensive a Kievului de recucerire a acestei provincii.

Potrivit serviciilor de informaţii britanice, în urma atacurilor ucrainene din ultimele zile – efectuate mai ales cu lansatoarele multiple de rachete Himars primite din SUA – cele două poduri principale de peste Nipru au devenit practic inutilizabile pentru transportul echipamentelor militare.

Prin urmare, Rusia recurge la două pontoane provizorii pentru a-şi aproviziona trupele care au trecut de cealaltă parte a râului spre nord-vest, dar imposibilitatea de a folosi podurile îngreunează mult aprovizionarea lor şi le slăbeşte semnificativ potenţialul de luptă.

În acest timp, unii analişti militari îşi manifestă temerea că acest război s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022. ”Este probabil ca nici Rusia şi nici Ucraina să nu poată obţine rezultate militare decisive anul acesta”, a declarat la postul BBC şeful serviciului britanic de informaţii militare, generalul Jim Hawkenhull.

3 COMENTARII

 1. Beneficii pentru obținerea unui permis de ședere temporară și a unui permis de ședere în Federația Rusă pentru rezidenții LDNR și Ucraina
  https://colonelcassad.livejournal.com/
  Cetățenii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și ai Ucrainei, din 14 iulie vor putea obține un permis de ședere temporară (TRP) și un permis de ședere (RP) în Rusia fără a promova examene de cunoaștere a limbii ruse, istorie și fundamentale ale legislaţiei ţării.

 2. „Școala Guvernatorilor” este unul dintre lifturile de personal de înțeles astăzi. Faptul că patru din cinci au trecut prin „Școala” arată cât de serioasă se acordă acestei pregătiri. Acolo nu se desfășoară doar antrenamentul, ci se dezvoltă abilitățile de comunicare, se construiesc conexiuni orizontale. Mulți dintre prietenii mei pe care îi cunosc au studiat la Școala Guvernatorilor și văd că comunitatea continuă să trăiască după terminarea cursului. Acest lucru contribuie la raliul elitei manageriale ruse.
  https://ura.news/articles/1036284512
  Politolog Mincenko: demisiile guvernanților sunt legate de Ucraina

 3. Ministerul rus al Apărării a vorbit despre isprava soldatului Tsopanov
  https://regnum.ru/news/3669544.html
  „În condițiile unui foc neîncetat, privatul, manevrând cu pricepere pe străzile orașului, deplasându-se sub acoperirea unui vehicul de luptă de infanterie, s-a luptat cu naționaliștii. Ca urmare a unei alte salve de artilerie inamică, Tsopanov a fost grav rănit la picior, cu toate acestea, acordându-și primul ajutor, a continuat să efectueze foc îndreptat asupra radicalilor ucraineni ”, se spune în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...