Ucraina: Noul an de învățământ, în școli cu adăposturi anti-bombe și în sunete de sirene

În ajunul începerii noului an școlar în Ucraina, unitățile de învățământ încă funcționale se pregătesc să-i primească pe elevi în adăposturi anti-bombe. Ceilalți copii vor face, deocamdată, cursuri de la distanță, transmite Euronews.

Este pentru prima dată, după 24 februarie, când elevii din Cernihiv revin la școală. Cernihiv, situat în nordul Kievului, este unul dintre orașele-martire din regiune, ocupat timp de o lună de trupele ruse. Și cu câteva zile înainte de începerea noului an de învățământ, locuitorii descoperă liceul bombardat, în moloz. Potrivit directorului unității de învățământ, a studia în aceste condiții este foarte periculos. Așa că elevii vor urma cursuri de la distanță, deocamdată. Dar pentru revenirea lor la cursuri față în față, copiii au fost învățați să folosească adăpostul anti-bombă, situat la subsol.

La Kiev, a fost  construit un buncăr la o adâncime de cinci metri, sub o sală de curs, unde încă mai zac ghiozdane abandonate la începutul războiului.

Totul este pregătit pentru revenirea la școală, spune dirctorul Mikhailo Aliokhin: În momentul în care sistemul de alertă de raiduri se activează, întrerupem toate activitățile, fie că suntem la masă, fie că suntem la cursuri.  Personalul nostru a fost instruit pentru a aduna toți copiii și a folosi căile de evacuare către adăposturi, precizează directorul școlii.

Aproximativ jumătate din cele 23.000 de unități de învățământ dispun de adăposturi echipate contra atacurilor cu bombe. La Kiev, 32.000 de copii așteaptă să înceapă un nou an școlar în sunetele sirenelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...
Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...