Ucraina, salvatoarea legumicultorilor din Matca. „Am avut noroc de Ucraina, că a luat 80% din producție”, spune primarul localității

Publicat: 09 iul. 2022, 08:15, de Sorin Costea, în News , ? cititori
Ucraina, salvatoarea legumicultorilor din Matca. „Am avut noroc de Ucraina, că a luat 80% din producție”, spune primarul localității

Singurul domeniu al producției agricole care nu este afectat de secetă este legumicultura în solarii, pentru că necesarul de apă este asigurat cu ajutorul puțurilor forate, care asigură apa chiar și în condițiile în care, din cauza secetei, nivelul pânzei freatice a coborât și până la adâncimea de 20 de metri.

Dar chiar dacă reușesc cu cheltuieli mari și o muncă istovitoare de câteva luni să obțină producții de legume care sunt preferate de români pentru calitățile lor, legumicultorii se confruntă cu lipsa unei piețe de desfacere stabile, din cauză că statul român nu reușește să reducă importurile de legume și fructe. Astfel, marile magazine sunt pline de legume și fructe din import, românii sunt nemulțumiți că nu reușesc să cumpere legume produse în țară, iar legumicultorii sunt disperați, din cauză că în fiecare an sunt puși în situația de a arunca la gunoi mii de tone de legume .

Potrivit lui Gheorghe Marin, primarului comunei gălățene Matca, în care se află cel mai important bazin legumicol din România, marea problemă a producătorilor din localitate este desfacerea, pentru că nu au unde unde să vândă legumele din cauză că rafturile magazinelor sunt pline de legume din import: „O mare problemă a noastră este vânzarea legumelor pe care le producem, pentru că nu avem unde să vindem. În loc să oprească importurile de legume, ne dau în cap. A existat legea care obliga ca 50% din legumele dintr-un magazin să fie din producția internă, dar…”.

Ucraina a importat 80% din producțiile de legume de la Matca

În acest an, salvarea legumicultorilor din Matca a venit de la Ucraina, care, în condițiile războiului declanșat de Rusia, nu își poate asigura necesarul de alimente și trebuie să importe chiar și legume.

„Anul acesta am avut noroc cu Ucraina, că a luat cea mai mare parte din producție. Peste 80% din legumele produse la Matca au fost luate de Ucraina. Au început cu castraveții cornișon și după aceea au continuat să vină și au luat și roșii, varză și vinete.

Trebuie să fie o catastrofă undeva pentru ca noi să ne putem vinde legumele?”, ne-a declarat primarul Gheorghe Marin.

Legumicultorii din Matca au rezolvat problema secetei construind fântâni la culturile din câmp și forând puțuri lângă solarii

La Matca, legumicultorii s-au confruntat de-a lungul anilor cu foarte multe probleme și au învățat să le rezolve fără să mai aștepte ca ajutorul să vină de la stat, pentru că așteptările sunt lungi și rezultatele imprevizibile.

În privința secetei, au rezolvat problema necesarului apă construind fântâni în zonele în care înființează culturi de legume în câmp, iar lângă solarii au forat puțuri. Chiar dacă seceta scade nivelul pânzei freatice la adâncimi foarte mari, au asigurat necesarul de apă.

„La culturile de legume din câmp nu sunt probleme, pentru că oamenii și-au făcut fântâni și își asigură necesarul de apă. Sunt ceva probleme din cauza secetei la pepeni, la care producția de anul acesta este cam la 50% din producția din anii trecuți.

Nici la culturile de legume din solarii nu sunt probleme, pentru că după perioadele de secetă din anii trecuți oamenii și-au luat măsuri de prevedere și și-au asigurat resursele de apă. Și-au săpat puțuri, ca să nu fie probleme. Dar seceta se constată, pentru că nivelul apei a scăzut foarte mult, până la 20 de metri”, a mai adăugat Gheorghe Marin, primarul din Matca.