Ucraina: Schimbare de poziție a Turciei

Turcia își schimbă discursul față de criza ucraineană, vorbind pentru prima dată despre un război în această țară. Într-un declarație pentru postul CNN Türk, ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a afirmat că Turcia va pune în aplicare prevederile Convenției de la Montreux.

Convenția îi permite Turciei să limiteze navigaţia prin strâmtori, din cauza războiului din Ucraina. Çavuşoğlu a precizat că „dacă o navă de război se întoarce la baza sa dintr-o țară beligerantă, atunci trecerea nu poate fi împiedicată. Aici este clar, dacă nava este înregistrată sau nu la acea bază. Trebuie ca acea navă să nu ia parte la lupte după ce anunță că trece de strâmtori și se îndreaptă spre bază”.

Totodată, declarația responsabilului de la Ankara marchează o schimbare de poziție a Turciei, el afirmând că „Deja s-a transformat într-un război. Nu este o operațiune militară, este în mod oficial stare de război”.

Până în prezent, autoritățile din Turcia au folosit sintagma “operațiuni militare rusești” însă utilizarea termenului de „război” deschide calea pentru aplicarea prevederilor Convenției de la Montreux, potrivit Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...