Ucraina: UE denunţă ‘violarea iresponsabilă’ a securităţii nucleare de către Moscova

Uniunea Europeană condamnă “violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de France Presse.

“UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a lovit “de două ori centrala nucleară de la Zaporojie” (sud), deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

“Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus el.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Când centrala a fost cucerită în martie, militarii ruşi au deschis focul asupra unor clădiri ale obiectivului, apărând riscul producerii unui accident nuclear major.

Autorităţile ucrainene au acuzat vineri forţele ruse că au efectuat trei lovituri în apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

La rândul ei, armata rusă susţine că în spatele atacurilor se află forţele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

La 21 iulie, Rusia a acuzat deja forţele ucrainene că au lovit cu o dronă teritoriul acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa.

Kievul asigură de asemenea că Moscova stochează arme grele şi muniţie pe teritoriul centralei, ocupată din martie de forţele ruse.

1 COMENTARIU

 1. Ce va face poporul rus în opinia dumneavoastră dacă războiul va fi pierdut sau va fi câștigat chiar de către Rusia?

  Dar ce va face România la următorul pas al Rusiei ?
  Politicieni voștri se vor transforma in adevărați șobolani ai corabiei și vor fugi in primul vas de prim ajutor umanitar ?

  Ziua de 24 August iţi spune ceva române, istoria a României îți explică ceva române ?
  Române cunosti ceva din subiect ?
  Care sunt „celelalte țări” despre care Putin spune că vor participa la exerciții militare pentru a ocupa mai mult din Ucraina?

  Credeți că mass-media și armata ucraineană îi prezintă pe ruși drept „orci” este corectă sau sunt ei mai inteligenți decât atât?

  Orcii ruşi sunt o rasă de ființe malefice crescute artificial de Lordul întunecat Morgoth ca o batjocură la adresa.
  Orcii sunt controlați de lideri, dar datorită naturii lor moștenite de anarhie și feude, autoritatea poate fi impusă doar de putere și frică.
  Orcii, fără un gând unic la conștiință, pot mânca carne umană și se pot lăuda cu ea.

  Ce avem la îndemâna noastră? O populație sintetică furioasă cu un limbaj artificial care îi urăște pe toți, inclusiv pe creatorul lor? Interesant nu ?

  SUA este o super putere.
  De ce dracu permitem acest război să se întâmple, Rusia fiind doar un bătăuș mărunt cu un nuclear în jurul gâtului său?
  Întrebarea zilei : SUA de astăzi seamănă mai degrabă cu obezul David sau cu stângaciul Goliat ? I-a imaginează-ți acest lucru române prin a ta inteligentă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole