Ucraina: Un prim cargo a sosit în portul Cernomorsk pentru a încărca cereale

Publicat: 07 aug. 2022, 12:00, de Aurel Drăgan, în News
Ucraina: Un prim cargo a sosit în portul Cernomorsk pentru a încărca cereale

O navă cargou a ajuns sâmbătă în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene, transmite AFP.

„Astăzi, pentru prima dată de la invazia rusă, cargoul Fulmar S arborând pavilionul Barbados a sosit în portul Cernomorsk pentru încărcare”, a declarat pe Facebook ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, mulţumind ONU şi Turciei pentru ajutorul acordat pentru acest „culoar pentru cereale” din Marea Neagră „devenit operaţional la intrarea şi ieşirea din porturile ucrainene”.

Blocarea unor cantităţi uriaşe de cereale în porturile ucrainene după invazia rusă în Ucraina a dus la creşterea preţurilor la alimente în cele mai sărace ţări şi o criză alimentară globală.

Rusia şi Ucraina au semnat două acorduri separate, validate de Turcia şi ONU, care permit exportul de cereale ucrainene şi produse agricole ruseşti în pofida sancţiunilor occidentale, cu scopul de a atenua criza alimentară.

Mai multe nave au părăsit deja Ucraina săptămâna aceasta, dar Fulmar S, care are 138 de metri lungime şi poate încărca 14.415 tone, potrivit Marinetraffic.com, este primul care acostează la Cernomorsk în acest scop.

„Facem tot ce putem pentru a ne asigura că porturile noastre pot găzdui şi se pot ocupa de mai multe nave. Planificăm să ajungem la stadiul de trei până la cinci nave pe zi în decurs de două săptămâni”, a spus ministrul ucrainean pentru infrastructură.

„Avem drept obiectiv să realizăm un volum lunar de transbordare de trei milioane de tone de produse agricole în porturile centrului logistic din Odesa”, a adăugat el, sperând că alte porturi ucrainene vor putea fi deblocate în curând, precum cele de la Pivdennii sau Mikolaiev. În acelaşi timp,”continuăm să creştem transbordările în porturile dunărene, care din februarie salvează exportatorii ucraineni”, a explicat ministrul.

După invadarea Ucrainei decisă de preşedintele rus Vladimir Putin, luptele acerbe dintre armatele celor două ţări şi bombardamentele au devastat multe regiuni ucrainene, provocând zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.