Ucraina vrea să importe gaze din Grecia, iar conducta trece prin România

Publicat: 28 mai 2025, 06:44, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
Ucraina vrea să importe gaze din Grecia, iar conducta trece prin România
sursa foto: Shutterstock

 Ministerul ucrainean al Energiei a anunţat marţi că a fost aprobat un mecanism de import de gaze prin conducta Transbalcanică, cu plecare din Grecia şi traversând Bulgaria, România şi Moldova, înainte de a ajunge în Ucraina.

Ucraina va importa gaze prin România

Această rută sudică nu a fost utilizată până acum, din cauza tarifelor de tranzit ridicate impuse de ţările tranzitate, însă un acord recent între operatorii de gaze din cele cinci state implicate pare să fi deschis drumul pentru utilizarea acestei infrastructuri într-un mod mai competitiv, relatează Reuters, citată de news.ro. Conform autorităţilor ucrainene, s-a reuşit identificarea unei soluţii care să permită utilizarea capacităţilor nefolosite ale conductei Transbalcanice, reducând astfel costurile comerciale ale importului.

Ucraina are nevoie urgentă de gaze, estimările privind necesarul pentru sezonul rece 2025/2026 fiind între 4 şi 6,3 miliarde de metri cubi (bcm). Deşi în prezent Kievul importă gaze din Slovacia şi Ungaria, iar recent a încheiat un contract cu compania poloneză Orlen pentru 300 milioane metri cubi de GNL american, aceste rute nu pot asigura volumul necesar. Interconectorul din Polonia, de exemplu, permite un flux de doar 7 milioane metri cubi pe zi, departe de cererea zilnică estimată de 25 mcm.

În acest context, reactivarea rutei transbalcanice devine esenţială, mai ales în condiţiile în care Ucraina a renunţat complet la gazul rusesc. Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, subliniază că utilizarea conductei sudice este vitală, nu doar pentru securitatea energetică a ţării sale, ci şi ca parte a eforturilor mai largi din Europa de a reduce dependenţa de Rusia.

România, ca stat de tranzit, devine astfel un actor important în noua arhitectură energetică regională, facilitând accesul Ucrainei la surse alternative de energie, în timp ce participă la consolidarea unui coridor energetic sud-nord mai sigur şi mai flexibil pentru întreaga regiune.

„Ruta transbalcanică are un potenţial semnificativ de a satisface nevoile imediate ale Ucrainei. Cu toate acestea, această rută trece prin cinci ţări, iar aplicarea directă a tarifelor reglementate o face neatractivă din punct de vedere comercial în comparaţie cu opţiunile alternative”, a explicat ministerul ucrainean al Energiei, într-o declaraţie.