Ucrainenii au o mare problemă: Grâul este de calitate slabă, în acest an

Dincolo de problemele create de cerealele ucrainene țărilor din Estul Europei, trebuie remarcată și calitatea slabă, în acest an, a recoltei. În cazul grâului, doar undeva la 10% din producție este în stare corespunzătoare, după cum susțin experții.

Compania SGS, care realizează anual o hartă a calității culturilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, susține că, în acest an, s-a înregistrat o scădere semnificativă a conținutului mediu de proteine ​​și gluten brut la grâu.

Astfel, din cele 424 de mostre de grâu prelevate de la ferme din 21 de regiuni ale Ucrainei, în cazul a 80% dintre acestea conținutul mediu de proteine ​​a fost de 10,96%, iar glutenul brut de 18,5%, comparativ cu alți ani, în care acești indicatori erau de 11,8%, respectiv 21,6%. Este cel mai slab conținut de proteine din 2008 și de gluten de după 2011, arată Agri.bg.

Experții APC-Inform estimează recolta de grâu a Ucrainei la 21,5 milioane de tone, cu 4% mai mult decât în 2022, însă doar 10% este de calitate, ceea ce înseamnă un deficit de aprovizionare de 0,95 milioane de tone la făina de calitate în Ucraina.

CE a nu a prelungit restricțiile la importurile de cereale din Ucraina, începând cu 15 septembrie. Polonia și Ungaria au anunțat că nu respectă măsura, decizie condamnată de țările din Vestul Europei, în timp ce România va permite importul doar pe bază de licențe.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole