UE adoptă noi sancțiuni pentru Rusia. E vizată în special flota-fantomă

Publicat: 14 mai 2025, 18:59, de Alice Călin, în Război Ucraina , ? cititori
UE adoptă noi sancțiuni pentru Rusia. E vizată în special flota-fantomă
Sursă foto - freepik.com

Uniunea Europeană a convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu doar o zi înaintea unei runde de negocieri directe între Ucraina și Rusia în Turcia. Măsurile vin în contextul apelurilor internaționale tot mai ferme pentru o încetare a focului de 30 de zile, propusă de Statele Unite și susținută de mai multe țări aliate.

Flota-fantomă a Rusiei, în vizorul Bruxelles-ului

Cea mai importantă țintă a noului pachet este „flota fantomă” folosită de Kremlin pentru a ocoli sancțiunile anterioare privind comerțul cu petrol, potrivit Euronews. Este vorba despre nave vechi, fără asigurare, acuzate că transmit date false, își dezactivează semnalele de identificare pentru a deveni invizibile și transferă mărfuri între vase pentru a ascunde originea țițeiului.

Până acum, UE a interzis accesul a 153 de astfel de nave în porturile sale. Noul pachet adaugă încă 189 de vase, ridicând totalul la peste 350. În paralel, Uniunea a adăugat pe lista neagră 75 de persoane și companii din sectorul militar rus, precum și peste 30 de firme din țări terțe care ar fi furnizat echipamente cu dublă utilizare. Este vorba despre tehnologie care poate fi folosită atât în scopuri civile, cât și militare, interzise prin pachetele de sancțiuni anterioare.

UE amenință cu noi sancțiuni dacă nu se ajunge la un consens

Comisia Europeană a anunțat că analizează deja un nou pachet de măsuri ce vor fi aplicate dacă negocierile actuale vor eșua. Printre posibilele ținte se numără serviciile financiare, gazele naturale și exporturile de petrol. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut un acord internațional pentru o încetare a focului de 30 de zile pe toate fronturile.

Oficialii europeni afirmă că vor menține presiunea economică și sunt dispuși să folosească toate instrumentele disponibile pentru a susține Ucraina.

Începând din februarie 2022, Uniunea Europeană a impus 17 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectoare economice-cheie precum energie, transport, armament și tehnologie. Chiar dacă unele state membre au ridicat obiecții în trecut, majoritatea pachetelor au fost aprobate prin consens, într-un efort comun de a izola regimul de la Moscova și de a forța un acord de pace.