UE introduce zonele „roșu-închis”, cu restricții anti-Covid mai severe

Guvernele statelor din Uniunea Europeană au convenit vineri să desemneze cele mai critice puncte ale epidemiei de coronavirus prin culoarea roșu-închis.

Ambasadorii europeni la Bruxelles au acceptat măsura respectivă propusă de Comisia Europeană pentru regiunile cu peste 500 de cazuri noi la 100.000 de locuitori într-un interval de două săptămâni, conform Agerpres.

Uniunea Europeană deja stabilise un „semafor” de culori pentru a desemna gravitatea epidemiei pe zone în fiecare din cele 27 de țări membre.

Creşterea numărului de infectări, apariţia versiunilor mai contagioase ale virusului şi faptul că mare parte din continent era deja „zonă roşie” a impus însă crearea unei noi trepte.

În zonele roşu-închis se vor aplica reguli antiepidemice mai stricte; printre altele, vor fi permise doar deplasările strict necesare.

Conform declaraţiei făcute de un diplomat agenţiei Reuters, Germania şi alte ţări au anunţat că vor impune şi restricţii suplimentare privind călătoriile, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Portugalia, care deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că orice măsuri privind deplasările vor fi decise la nivelul fiecărui stat.

Guvernul de la Berlin se pregăteşte să interzică accesul pe teritoriul german călătorilor din Regatul Unit, Portugalia, Brazilia şi Africa de Sud, unde au apărut tulpini mai contagioase de coronavirus, a anunţat încă de joi ministrul de interne Horst Seehofer.

Belgia le-a interzis rezidenţilor vacanţele în străinătate până în martie. Comisia Europeană insistă însă ca lucrătorii esenţiali şi produsele de primă necesitate să poată traversa frontierele fără obstacole, conform regulilor UE privind libera circulaţie.

1 COMENTARIU

 1. Multe țări și-au închis frontierele pentru persoanele care părăsesc Marea Britanie din cauza răspândirii rapide în țară a unei noi variante a corona virusului care ar putea fi mai transmisibilă. Între timp, Africa de Sud raportează și răspândirea unei alte variante noi. Iată ce trebuie să știți. Ce știm despre noua variantă britanică până acum?
  B.1.1.7, așa cum se știe, are 17 mutații în comparație cu virusul original SARS-CoV-2
  Cât de îngrijorați ar trebui să fim?
  Nu există dovezi până în prezent că această nouă variantă provoacă boli mai severe sau că poate sustrage protecția conferită de oricare dintre vaccinuri . Unele linii de dovezi sugerează că se răspândește mai ușor, dar dovezile nu sunt concludente.
  Cât de repede se crede că se va răspândi?
  Cea mai recentă estimare este că a fost cu 50% mai transmisibilă decât alte tulpini circulante.
  De unde a apărut varianta britanică? Se speculează că ar fi putut evolua în corpul unei persoane cu un sistem imunitar slăbit, ceea ce înseamnă că răspunsul imun nu a fost suficient de puternic pentru a ucide virusul, dar l-a forțat să evolueze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...