UE își testează poate cel mai eficient instrument anti-China de până acum

Publicat: 09 apr. 2024, 10:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
UE își testează poate cel mai eficient instrument anti-China de până acum

Uniunea Europeană își pune la încercare unul dintre cele mai eficiente instrumente anti-China până în prezent prin intermediul Legislației Subvențiilor Străine (FSR), care are potențialul de a restricționa drastic accesul firmelor chineze pe piața europeană.

Implementată anul trecut, FSR-ul UE permite blocarea accesului la licitații pentru contracte publice, fuziuni, achiziții și oferirea de bunuri și servicii pe piața unică pentru firmele subvenționate de guverne străine. Această lege extinde regimul subvențiilor de stat din UE și la guvernele din întreaga lume.

Recent, Direcția GROW a Comisiei Europene a început investigații privind contracte de achiziții publice, ceea ce a generat interes considerabil. Una dintre investigații privește o companie feroviară chineză care a renunțat la licitație în Bulgaria, iar cealaltă vizează două firme energetice care licitează pentru un parc de energie solară în România.

Reacțiile inițiale sugerează că FSR-ul poate fi un instrument eficient. Acesta poate declanșa investigații mult mai rapid decât instrumentele de protecție comercială, iar Comisia poate solicita cantități masive de informații de la companii pentru a stabili dacă au primit subvenții străine. Acest lucru poate pune presiune considerabilă asupra companiilor chineze.

FSR-ul poate declanșa investigații automat, iar acestea nu depind de reclamații din partea concurenței din interiorul UE sau a guvernelor membre. Această abordare poate face ca instrumentul să fie extrem de puternic în detectarea și descurajarea practicilor neloiale.

Deși este încă devreme pentru a trage concluzii definitive, investigația privind subvențiile străine a UE demonstrează deja potențialul său de a acționa rapid și eficient. Într-o perioadă în care relațiile comerciale și geopolitice sunt în continuă schimbare, FSR-ul UE este un instrument-cheie de monitorizare a comportamentului și subvențiilor străine, iar modul în care acesta va evolua va fi urmărit cu atenție de toate părțile implicate.