UE s-a răzbunat pe Rusia, pentru Navalnîi
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/02/NavalniiPutin.jpg)
Au fost impuse sancțiuni împotriva celor care l-au persecutat pe politicianul opoziției Alexei Navalnîi și pe bloggerii și activiștii care au transmis informații despre acțiunile armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei.
Consiliul Uniunii Europene a impus măsuri restrictive împotriva a 28 de persoane responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, de reprimarea opoziției democratice și de acțiuni care subminează grav statul de drept în această țară. Acest lucru este menționat într-un mesaj de pe site-ul Consiliului UE. Mulți dintre cei sancționați astăzi au jucat anterior un rol în persecutarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. Aceste persoane au apărat interesele procuraturii la diverse ședințe de judecată când Navalnîi a fost condamnat, menținând sentința împotriva lui și a fratelui său.
Lista sancțiunilor include membri ai sistemului judiciar rus: judecători, procurori, un reprezentant al Curții Supreme și reprezentanți ai instanțelor regionale, precum și membri ai Comitetului de Anchetă implicați în falsificarea dosarelor împotriva diverșilor activiști.
Persoanele sancționate sunt implicate și în procese motivate politic împotriva avocaților lui Navalny și a directorului tehnic al canalului YouTube Navalny LIVE.
Alexei Navalnîi (1976–2024) a fost un politician de opoziție, avocat și activist anticorupție rus, cunoscut pentru criticile sale dure la adresa lui Vladimir Putin și a partidului de guvernământ Rusia Unită. Și-a câștigat faima prin expunerea corupției în rândul înalților oficiali ruși, dezvăluiri publicate în special prin intermediul canalului său de YouTube. În ianuarie 2021, Navalnîi a fost arestat din nou în Rusia, dar nu a mai fost eliberat niciodată. A murit în februarie 2024 într-o colonie din nordul Rusiei, în circumstanțe neclare. Opinia predominantă este că a fost eliminat în mod intenționat la ordinul Kremlinului.
Vinovați de proceduri arbitrare și nedrepte
Alte persoane sancționate sunt implicate în condamnarea activiștilor Alexei Gorinov, Igor Baryshnikov și Olga Smirnova, precum și a bloggerilor Ioanna Kurmoyarova și Sergey Drugov, care au transmis informații despre acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina și mesaje antirăzboi. Procesele lor au fost caracterizate de proceduri arbitrare și nedrepte și au fost folosite ca instrument de intimidare a altor cetățeni ruși disidenți.
Sancțiunile includ înghețarea activelor. Companiile și cetățenii UE au interdicție de a furniza fonduri persoanelor sancționate. Măsurile restrictive includ și interdicția de intrare în UE.
Separat, UE a decis să introducă măsuri restrictive suplimentare împotriva a trei entități juridice ruse pentru dezvoltarea și utilizarea armelor chimice în războiul împotriva Ucrainei.
În special, „Trupele de Protecție Radiologică, Chimică și Biologică ale Ministerului Apărării al Federației Ruse”, „Institutul Central de Cercetare al 27-lea al Ministerului Apărării al Federației Ruse” și „Institutul Central de Cercetare și Testare al 33-lea al Ministerului Apărării al Federației Ruse” au fost supuse sancțiunilor.
Această decizie a fost luată în legătură cu apariția rapoartelor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice din noiembrie 2024 și februarie 2025, care au confirmat prezența substanțelor toxice de luptă, cum ar fi 2-clorobenzalmalononitrilul și compușii înrudiți, în probele de substanțe colectate pe câmpul de luptă din Ucraina. Rusia a folosit acești agenți în timpul ostilităților din Ucraina, încălcând Convenția privind armele chimice.
Sancțiuni împotriva Rusiei: ultimele știri
Astăzi, 20 mai, UE a convenit să introducă cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei . Aceste măsuri restrictive sunt îndreptate împotriva a 189 de nave din flota din umbră.
În același timp, Uniunea Europeană se așteaptă ca SUA să impună sancțiuni Rusiei pentru refuzul acesteia de a accepta un armistițiu complet și necondiționat. UE nu a văzut nicio presiune din partea SUA asupra Rusiei pentru a-i determina pe ruși să accepte un armistițiu.