UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)

Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente, dar este pregătită să facă faţă provocării în cazul în care nu se remediază situaţia, a declarat sâmbătă comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters.

Întrebat de oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni le-a spus jurnaliştilor: „Nu ne temem de deciziile preşedintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiţi să acţionăm”.

Declaraţia comisarului pentru economie vine după ce Gazprom a anunţat vineri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Anunţul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct – care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanţă la o turbină a staţiei de comprimare.

Gentiloni a atras atenţia că nivelul capacităţilor de stocare a gazelor din UE este ridicat şi există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.

Măsurile de sprijinire a consumatorilor, afectaţi de creşterea facturilor la energie, trebuie să fie direcţionate şi să nu implice un nivel ridicat al datoriilor, a apreciat comisarul pentru economie, la Forumul de afaceri Ambrosetti Forum din nordul Italiei.

De asemenea, Gentiloni a declarat că şi alte ţări s-ar putea alătura deciziei G7 (principalele ţări industrializate din lume) de plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.

„Discutăm cum să formăm o coaliţie extinsă. Sunt sigură că ţări ca Australia şi Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliţii”, a explicat comisarul pentru economie, referindu-se la decizia de vineri a G7. El a subliniat că ţările vor beneficia de scăderea preţului petrolului, chiar dacă nu semnează în mod oficial acordul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Orban, după scandalul amanta: Sunt căsatorit. Am o familie în care...

Orban merge pe principiul: "nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase". Neagă absolut toată povestea cu amanta, se dă familist convins și...