UE suplimentează considerabil bugetul pentru vaccinul anti Covid 19

Publicat: 12 nov. 2020, 21:30, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
UE suplimentează considerabil bugetul pentru vaccinul anti Covid 19
Efecte adverse ale vaccinului anti-COVID

Uniunea Europeană a anunțat suplimentarea bugetului alocat pentru COVAX, program destinat vaccinării împotriva Covid 19. Este vorba de un nivel substantial, de 25% din valoarea deja alocată.

Conform unui comunicat de presă transmis joi, se dorește ca prin această măsură țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19. Fondurile vor veni în completarea celor 400 de milioane EUR, reprezentând garanții pe care UE le-a angajat deja pentru COVAX.

„În plină pandemie distrugătoare de Covid-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toți cei care au nevoie de vaccinuri sigure și eficace vor avea acces la acestea. UE își intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop și sunt mândră că Team Europe aduce o contribuție majoră la această inițiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate”, a declarant joi Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În total, se dorește cumpărarea a 2 miliarde de doze de vaccin pentru populațiile cele mai vulnerabile din 92 de țări cu venituri reduse și medii.

Ce este COVAX

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări dar jumătate dintre acestea sunt economii cu venituri mici și medii.  Prin intermediul acestui grant, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument, inclusiv pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Contribuția totală a UE pentru COVAX se ridică, astfel, la 500 de milioane EUR.

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate țărilor de către Divizia de aprovizionare a UNICEF și Fondul reînnoibil de acces la vaccinuri al PAHO.

COVAX urmărește achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Se dorește dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, de la diferiți furnizori, cu tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: reduce riscul cu care se confruntă producătorii – de a investi fără a fi siguri de cererea viitoare – și cel cu care se confruntă țările – de a nu dispune de un vaccin eficace.

Începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde EUR în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, prin care se vizează asigurarea accesului universal la teste de depistare a noului virus și la tratamente și vaccinuri împotriva acestuia, precum și redresarea economică mondială. La această acțiune, Team Europe a contribuit astfel: statele membre ale UE (3,1 miliarde EUR), Comisia Europeană (peste 1,4 miliarde EUR) și BEI (aproape 2 miliarde EUR promise în mai și 4,9 miliarde EUR promise în iunie).