UE susține agenda reformatoare a Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova

Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă sprijinul pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, şi a atenţionat că votul de vineri al parlamentarilor moldoveni împotriva deciziilor Curţii Constituţionale constituie un atac împotriva Constituţiei şi a statului de drept, informează Reuters.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell i-a îndemnat sâmbătă pe parlamentarii Republicii Moldova să respecte deciziile Curţii Constituţionale a republicii, după ce vineri deputaţii au acordat un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii, printre care preşedintele acesteia Domnica Manole, pentru decizia lor de a susţine demersul Maiei Sandu, preşedintele proeuropean al republicii, în vederea convocării de alegeri parlamentare anticipate.

„În temeiul Constituţiei Republicii Moldova, Curtea Constituţională este independentă de orice altă autoritate publică şi se supune doar Constituţiei. Prin urmare, Parlamentul şi puterea executivă trebuie să respecte rolul Curţii Constituţionale de ‘gardian al Constituţiei’, chiar şi atunci când sunt nemulţumiţi de deciziile acesteia. Astfel, voturile şi declaraţiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituţionale a Republicii Moldova şi sunt o încercare de a submina statul de drept”, a declarat Borrell.

Susținere și din partea lui Charles Michel, președintele Consiliul European

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat sprijinul pentru agenda de reforme a preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit lui Charles Michel, „acţiunile din Parlament împotriva Curţii Constituţionale a Moldovei reprezintă un atac clar asupra independenţei sale”. „Facem apel la toţi actorii politici să respecte pe deplin Constituţia şi statul de drept’, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter.

Declaraţia Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională şi acordarea unui vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii a fost aprobată vineri de către Parlamentul de la Chişinău, cu votul al 54 de deputaţi din grupurile parlamentare PSRM şi Partidul Şor. Socialiştii şi aliaţii lor din legislativ consideră drept „dictatorială” şi „nedemocratică” decizia recentă a Curţii Constituţionale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanţele pentru dizolvarea parlamentului.

Mai mult, alianţa constituită din deputaţii PSRM, ai Partidului Şor şi transfugi democraţi (53 de voturi) a anulat o hotărâre a parlamentului din 2019 prin care actualului preşedinte al Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost votată judecător în cadrul acestui for suprem.

După avizul emis de Curte, Maia Sandu a anunţat că în curând va semna decretul de dizolvare a parlamentului şi va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole