UE taie drastic valoare pachetelor pentru săracii României. Ce alimente vor primi persoanele vulnerabile înainte de Paște

Publicat: 09 apr. 2024, 15:47, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
UE taie drastic valoare pachetelor pentru săracii României. Ce alimente vor primi persoanele vulnerabile înainte de Paște
UE taie drastic valoare pachetelor pentru saracii Romaniei

Alimentele de la Uniunea Europeană urmează să fie distribuite către persoanele vulnerabile din România. Vedeți în rândurile de mai jos ce conțin pachetele și ce valoare au.

UE scade drastic valoare pachetelor pentru săracii României, pentru anul 2024. Autoritățile încep distribuirea acestor pachete care conțin alimente de bază, astfel încât fiecare român nevoiaș să intre în posesia alimentelor înainte de Sfintele Paști.

Începe distribuirea alimentelor de la UE

Trebuie menționat faptul că anul acesta valoare pachetelor cu alimente de la Uniunea Europeană a scăzut drastic, față de anul anul trecut. Dacă în 2023 aceste pachete aveau o valoare de 390 de lei, iată că anul acesta bunurile nu mai depășesc 125 de lei. Vor fi distribuite de două ori pe an.

Aceste pachete de la UE sunt destinate persoanelor cu venituri mici, respectiv celor ce primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii ori celor care se află în situaţii critice de viaţă. Pentru a se stabili existența unei astfel de situații, autoritățile locale trebuie să desfășoare o anchetă.

Potrivit regulilor de acordare, cuprinse într-o hotărâre apărută în februarie, de principiu, pachetele cu alimente vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție de fiecare beneficiar în parte. În plus, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au stabilit și tipul produselor incluse în pachetele cu produse alimentare.

După cum s-a stabilit spre final de 2023, prin OUG 115, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

-tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
-pachete cu produse alimentare.

Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, apărut joi în Monitorul Oficial, conține tipul produselor care compun pachetele cu produse alimentare. Mai exact, pachetele vor conține produsele din tabelul de mai jos:

 1. Lapte
 2. Smântână
 3. Ulei
 4. Orez
 5. Făină
 6. Mălai
 7. Paste făinoase
 8. Zahăr
 9. Conserve de carne și legume
 10. Bulion
 11. Gemuri

Conform regulilor deja stabilite, persoanele defavorizate vor avea acces la pachetele cu alimente după prezentarea cardului de identitate, și după identificarea numelor lor conform listei. Cei care vor beneficia de aceste pachete vor semna de primire pentru ele.

Beneficiarii vor trebui să se deplaseze personal pentru a ridica pachetele cu alimente de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu. Alegerea locațiilor pentru centrele de distribuire va fi făcută de către autoritățile locale responsabile cu administrația publică.

Cu toate acestea, în cazul beneficiarilor care nu se pot deplasa, autoritățile locale trebuie să se asigure că pachetul cu alimente este livrat la domiciliul sau reședința lor.