UE trebuie să se pregătească pentru şi mai mulţi refugiaţi ucraineni, avertizează ministrul ceh de interne

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea ca invazia rusă din Ucraina să provoace strămutarea şi mai multor persoane în blocul comunitar, a avertizat luni, la Praga, ministrul ceh de interne Vit Rakusan, relatează DPA.

„Sperăm cu toţii că situaţia se va ameliora, dar nu vedem finalul războiului încă”, a spus Rakusan la o reuniune informală a miniştrilor de interne ai UE, adăugând că este important ca Cei 27 să fie pregătiţi pentru noi sosiri.

Miniştri de interne ai UE s-au reunit pentru a discuta despre riscurile de securitate provocate de războiul din Ucraina, printre care traficul de fiinţe umane, contrabanda cu arme şi droguri şi creşterea ratei migraţiei.

Numărul persoanelor care se deplasează între UE şi Ucraina este la un nivel „pre-război, pre-COVID”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, referindu-se la invadarea Ucrainei de către Rusia şi la pandemia de COVID-19. „Deci ne-am întors la un număr normal de oameni care traversează şi este aproape acelaşi număr de oameni care intră şi care se întorc”, a adăugat Ylva Johansson.

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), circa 3,6 milioane de cetăţeni din Ucraina s-au înregistrat pentru o formă de protecţie internaţională în Europa de la începutul războiului.

Cei mai mulţi dintre ei sunt în Polonia, care găzduieşte 1,2 milioane de ucraineni, în timp ce Germania a primit 670.000 de oameni. Republica Cehă găzduieşte în prezent 388.000 de oameni, potrivit datelor ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...