UE nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile contra Covid-19 ale AstraZeneca dincolo de luna iunie

Publicat: 10 mai 2021, 00:03, de Răzvan Zamfir, în Internațional , ? cititori
UE nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile contra Covid-19 ale AstraZeneca dincolo de luna iunie

Comisarul European pentru piața internă a UE a anunțat duminică faptul că Bruxelles-ul nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile contra Covid-19 ale AstraZeneca dincolo de luna iunie, când expiră contractul, transmite Reuters.

„Nu am reînnoit comanda după luna iunie. Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Breton, adăugând că a fost „un vaccin foarte bun”.

Pe 26 aprilie, Comisia Europeană anunța că a demarat acțiuni juridice contra AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19 și nu a avut un plan viabil pentru asigurarea la timp a livărilor.

Imunizarea cu produsul AstraZeneca a fost afectat și de efectele secundare ce pot apărea, în cazuri foarte rare, după vaccinare.

Începând de sâmbătă, majoritatea centrelor de vaccinare AstraZeneca din România au alocat ser de la compania Pfizer. În România, până sâmbătă se vaccinaseră circa 427.000 de persoane cu AstraZeneca, dintre care 209.000 cu două doze.

Lipsa de interes pentru acest vaccin a permis României să doneze sau să revândă Republicii Moldova sute de mii de doze AstraZeneca.

Comisia Europeană a aprobat un nou contract cu Pfizer și BioNTech ce garantează blocului comunitar 1,8 miliarde de doze de vaccin contra Covid-19, a anunțat sâmbătă șefa CE, Ursula von der Leyen.