UE vrea să interzică mii de substanțe chimice periculoase pentru sănătatea omului și a mediului înconjurător

Publicat: 26 apr. 2022, 12:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
UE vrea să interzică mii de substanțe chimice periculoase pentru sănătatea omului și a mediului înconjurător
Sursa foto: www.chiangraitimes.com

Uniunea Europeană a anunțat luni că revizuiește legislația privind produsele chimice și intenționează că multe dintre acestea să fie eliminate.

Printre altele, este vorba despre PFAS (substanțe chimice perfluoroalchilate) din ambalajele pentru pizza sau despre PVC (policlorura de vinil) din unele sortimente de încălțăminte.

Uniunea Europeană este pe punctul de a interzice categorii complete de substanțe chimice folosite în mod curent, dar cu efecte nocive asupra sănătății.

Aceasta presupune o amplă revizuire a legislației europene privind produsele chimice, în prezent negociată între Bruxelles și statele membre, vizând substanțele cele mai periculoase pentru sănătatea omului și pentru mediul înconjurător.

Prevenirea cancerelor, a obezității…

Demersurile sunt avansate în privința a șase familii de substanțe examinate de Agenția europeană pentru produse chimice (ECHA), statele UE și Comisia europeană în vederea elaborării un proiect de eliminare progresivă, înainte de adoptarea unei noi metodologii de gestionare a substanțelor chimice în cadrul UE începând din 2025.

Este vorba despre grupa PVC respectiv plasticele dificil de reciclat, care se găsesc în jucării, ambalaje alimentare, textile, încălțăminte, mobilier etc., despre unii aditivi (flalați, metale grele), care frecvent au fost puși în legătură cu apariția unor cancere sau a obezității,  multe PFAS, folosite în ambalaje pentru unele alimente (de exemplu, cutiile pentru pizza), în unele vopseluri și lacuri, care se acumulează în corp.  De asemenea, sunt vizați bisfenolii folosiți la fabricarea unor materiale plastice și a recipientelor pentru alimente, considerați perturbatori endocrini.

Interzicerea acestor substanțe va fi treptată și se anticipează că se va finaliza până în 2030.