Noi restricții anunțate de Guvern: Interdicția de noapte, valabilă de la ora 20.00

​​Premierul Florin Cîțu, secretarul de stat Raed Arafat și miniștrii Sănătății, Vlad Voiculescu, Educației, Sorin Cîmpeanu, și Afacerilor Interne, Lucian Bode, susțin declarații de presă de la ora 20.00. Astăzi a avut loc o ședință în care Guvernul a decis noile restricții care vor fi luate în România.

Premierul Florin Cîțu:Azi am luat câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. Aceste decizii au fost adoptate prin HG(…)Am adoptat și măsuri pentru mediul de afaceri, de fapt prelungirea unor măsuri(…)Se prelungește facilitatea pentru HoReCa, cu 90 de zile(…) Am alocat sumele necesare pentru plata minerilor aflați în greva foamei la Suceava(…)Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către R Moldova(…)Despre campania de vaccinare: La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial(…)Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid(…)Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm(…)Decizia CNSU modifică și o formulă de calcul pentru rata de incidență. Cele două formule nu au decalaje semnificative, dar e bine pentru acuratețe.(…)Nu e nicio implicație reală că anul trecut a fost folosită altă formulă de calcul. Vreau să îi liniștesc pe oameni. (…)Măsurile pe care le luăm sunt sigur că vor duce la dezbateri. Scopul e acele de a menține economia deschisă.(…)Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei”.

Șeful DSU, Raed Arafat: „A fost discutată situația actuală și a rezultat hotărârea CNSU nr 20. Acolo unde incidența / rate de infectare este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00. Activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18.00. Revenirea asupra măsurilor, când rata de infectare scade sub 3,5. Dacă incidența depășește 7,5, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii. Sâmbătă și duminică (26,27 martie) se va permite circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Paștelui. În noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic. Nici pentru Paștele ortodox, 1/2 mai, nu vor fi limitări, dar nu vor apărea aceste modificări în HG pentru că această hotărâre e valabilă până în 14 aprilie. Se suspendă activitatea în sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4, se reia activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie. A fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă”

Ministrul de Interne Lucian Bode:Pentru operatorii economici care încalcă restricțiile se va închide sediul principal sau secundar pentru 15 sau 30 de zile. Aplicarea acestei sancțiuni se va materializa prin afișarea în prima fază în sediul principal a anunțului că activitatea este suspendată. Dacă acestea continuă să își desfășoare activitatea, se va aplica sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor poate fi faptă penală. Vom stabili și instituțiile chemate să aplice aceste prevederi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial și să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei”.

Lista noilor restricții

Întreaga hotărâre a CNSU poate fi consultată AICI.

Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.

(1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole