Ultrasunete pentru detectarea „ficatului gras” în cazul persoanelor obeze

Dispozitivele non-invazive care măsoară rigiditatea ficatului ar putea înlocui biopsiile în cazul pacienților obezi cu risc de a dezvolta o steatoză hepatică non-alcoolică, o formă de ciroză care poate fi letală, anunță Sciences et Avenir.  

Această boală, numită steatoză hepatică non-alcoolică, poate evolua și ajunge la ciroză sau cancer hepatic. Și, din păcate, această boală este din ce în ce mai frecventă din cauza creșterii numărului persoanelor obeze, la nivel global.

În prezent, metoda cea mai fiabilă pentru descoperi acest ficat gras este biopsia hepatică. Pentru a evita biopsia, într-un viitor apropiat, se vor folosi dispozitive non-invazive. Aceste aparate folosesc ultrasunete pentru a evalua rigiditatea ficatului și astfel să se estimeze nivelul fibrozei și al steatozei (excesul de grăsime) în ficat, dezvăluind starea ficatului. Potrivit studiului, aceste instrumente sunt aproape la fel de precise ca biopsia pentru detectarea ficatului gras, chiar și la persoane cu obezitate morbidă (IMC peste 40 kg/mp).

Steatoza și fibroza

Alimentele foarte bogate în grăsimi și dulciurile provoacă o acumulare de grăsimi în interiorul hepatocitelor care compun ficatul (steatoză). Hepatocitele se îngroașă și se deformează până la distrugerea lor. Această moarte celulară provoacă un proces de cicatrizare, care generează o acumulare de țesut fibros în ficat. Această fibroză va duce la rigidizarea ficatului, care este detectabilă analizând viteza cu care undele se propagă în țesut: cu cât ficatul este mai rigid cu atât fibroza este mai accentuată și deci undele se propagă mai rapid. Rigiditatea ficatului este semnul distrugerii celulelor, ceea ce împiedică buna funcționare a ficatului.

Cercetătorii de la Universitatea din Viena au testat cu multă precizie dispozitivul FibroScan pe un grup de 170 de pacienți obezi cu indicele de masă corporală (IMC) în medie de 44,4 kg/mp. Aceste rezultate au fost ulterior confirmate prin biopsii. Aparatul cu ultrasunete a reușit să stabilească rigiditatea ficatului și deci nivelul fibrozei și al steatozei în cazul a 90% dintre pacienții testați. Totuși, rezultatele deveneau imprecise în cazul persoanelor cu IMC peste 44,4 kg/mp (vorbim de obezitate la un IMC de peste 30 și de obezitate morbidă, la peste 40). În cazul persoanelor cu greutate sub acest IMC, predicția de steatoză hepatică non-alcoolică avea precizie de aproximativ 83%.

Biopsia este o intervenție chirurgicală. Ca orice intervenție chirurgicală, biopsia este asociată cu riscuri de infecție și hemoragie. În schimb, dispozitive cum este FibroScan sunt la fel de minim invazive ca ecografiile pe care le fac femeile însărcinate: ultrasunetele emise la suprafață permit studierea în profunzime a ficatului. Este așadar o tehnică mult mai sigură și mai ușoară comparativ cu biopsia.

Studiul arată că folosirea acestor dispozitive cu ultrasunete, deja comercializate și folosie de profesioniști, ar putea facilita diagnosticarea steatozei hepatice non-alcoolice. Sunte necesare alte evaluări pentru a confirma precizia detectării ficatului gras în cazul persoanelor cu IMC foarte ridicat, în special la acele persoane cu risc mai mare de ciroză sau cancer hepatic. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...