Umbrele din spatele finanțării. PSD lansează acuzații grave la adresa campaniei lui Nicușor Dan

Publicat: 30 apr. 2025, 18:59, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Umbrele din spatele finanțării. PSD lansează acuzații grave la adresa campaniei lui Nicușor Dan
Sursa foto: Inquam - Octav Ganea / Nicusor Dan

Campania electorală pentru alegerile locale din 2024 pare să repete tiparul unor scandaluri politice recente. De data aceasta, în centrul controversei se află primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care PSD îl acuză că își finanțează ilegal campania electorală. Social-democrații susțin că actualul edil nu a fost transparent în privința fondurilor primite, iar această lipsă de deschidere alimentează suspiciuni serioase privind proveniența banilor.

De unde are Nicușor Dan bani pentru campanie

Potrivit unui comunicat oficial transmis de PSD miercuri, partidul acuză că Nicușor Dan a primit „sume enorme de bani” care se apropie de plafonul legal maxim permis pentru donații individuale – echivalentul a 200 de salarii minime pe economie. Problema, spun social-democrații, nu este doar valoarea ridicată a fondurilor, ci și faptul că primarul refuză să facă publice numele donatorilor.

”Dacă nu ar avea nimic de ascuns în această chestiune, Nicuşor Dan nu ar fi avut motive să refuze cu încăpăţânare să prezinte sursa acestor bani. Legea chiar îl obligă să prezinte identitatea celor care au i-au dat sume mai mari de 10 salarii minime pe economie, respectiv peste 40.500 de lei”, arată PSD într-un comunicat oficial.

Conform legii, orice candidat care primește sume mai mari de 10 salarii minime pe economie (adică peste 40.500 de lei) este obligat să declare identitatea finanțatorilor. PSD atrage atenția că Nicușor Dan nu a respectat această regulă, iar insistența cu care evită să dezvăluie sursa banilor poate indica o problemă mai profundă.

În opinia social-democraților, refuzul de a fi transparent poate însemna că banii provin din surse controversate, dacă nu chiar ilegale.

Aceștia susțin că, în cazul în care edilul nu ar avea nimic de ascuns, ar fi trebuit să prezinte public lista celor care îi susțin campania. Prin tăcerea lui, spun social-democrații, se conturează posibilitatea ca în spatele acestei finanțări să stea interese obscure.

Riscul finanțării din surse ilicite

În comunicatul PSD, se merge mai departe cu acuzațiile, lăsând să se înțeleagă că fondurile primite de Nicușor Dan ar putea proveni din zone de risc extrem, precum:

  • actori statali străini, care ar încerca să influențeze politicile locale;
  • contracte controversate cu Primăria Capitalei, în care donatorii urmăresc beneficii directe;
  • activități ilegale, precum traficul de droguri sau spălarea de bani.

Partidul subliniază că obligația de transparență nu este una opțională, mai ales în contextul în care funcția de primar general implică decizii administrative cu impact economic major. Prin urmare, susțin reprezentanții PSD, este esențial ca publicul să cunoască cine sunt oamenii care contribuie financiar la campania lui Nicușor Dan și ce legături ar putea avea aceștia cu administrația locală.

Social-democrații critică dur poziția lui Nicușor Dan, pe care o consideră contradictorie și ipocrită. Acesta a invocat, spun ei, că nu face publice numele finanțatorilor pentru a-i proteja de atacuri politice, însă PSD consideră acest argument incompatibil cu principiile de transparență pe care edilul le-a susținut în trecut.

”Nicuşor Dan are obligaţia să probeze public, ÎNAINTE DE VOT, NU ULTERIOR, că finanţarea campaniei sale, decontate din bani publici, nu reprezintă un mecanism de spălare de bani pentru finanţatorii săi. În lipsa transparenţei primarului general, oricare dintre aceste ipoteze este posibilă.

Argumentul invocat de acesta că îi protejează pe donatorii săi de eventuale atacuri politice este profund incompatibil cu principiul transparenţei, pe care l-a invocat cu ipocrizie de atâtea ori. Nicuşor Dan nu este un cetăţean oarecare. De semnătura sa de Primar General depind afaceri foarte importante!

Din acest motiv, primirea unor sume uriaşe de bani din partea unor afacerişti ridică suspiciunea rezonabilă că Nicuşor Dan îşi foloseşte funcţia pentru a obţine beneficii personale. Dacă aceşti finanţatori ar desfăşura afaceri legale şi nu ar urmări niciun interes patrimonial de la Nicuşor Dan, atunci nu ar exista niciun motiv pentru a se ascunde identitatea lor”, arată PSD în comunicat.

În plus, se ridică întrebarea dacă nu cumva donatorii urmăresc avantaje personale, fie sub forma unor contracte cu instituțiile Capitalei, fie prin numiri în funcții-cheie. PSD susține că, în campaniile anterioare, unii dintre susținătorii lui Nicușor Dan ar fi beneficiat ulterior de contracte publice fără licitație sau poziții influente în aparatul administrativ.