Satelit construit de elevi români va fi lansat de o rachetă SpaceX

Publicat: 17 oct. 2023, 09:30, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Satelit construit de elevi români va fi lansat de o rachetă SpaceX
foto arhiva Filip Bușcu

La începutul lunii noiembrie un satelit construit de elevii românii va fi trimis pe orbită de la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX. Puterea a stat de vorbă cu unul dintre creatorii satelitului ROM-3, Filip Bușcu, elevul în clasa XI-a la Liceul Internațional de informatică București.

Dacă mulți dintre elevii de liceu români par a fi atrași numai de distracții și droguri, cel puțin asta încearcă să ne inducă știrile din ultimul timp, există elevi de liceu pasionați de spațiul cosmic, de computere și de știința sateliților. Ei încearcă și chiar reușesc să trimită sateliți 100% românești pe orbita terestră. Filip Bușcu este unul dintre acești elevi care ne fac mândri de noile generații de tineri români.

„Primul satelit pe care l-am construit, l-am înregistrat în Spania, că în România nu aveam cum!”

Ceea ce nu au reușit autoritățile prin Agenția Spațială Română (ROSA) sau alte instituții au reușit cinci elevi de la Liceul Internațional de informatică București care au trimis un satelit românesc în spațiu prin intermediul companiei SpaceX, iar la începutul lunii noiembrie a.c., urmează să trimită un al doilea satelit pe orbită. O performanță extraordinară dacă ne gândim că elevii sunt doar în clasele a XI-a și a XII-a, nici măcar încă studenți la o universitate tehnică.

Ziarul Puterea a reușit să-l contacteze pe Filip Bușcu, liderul echipei care a construit ROM-3, iată ce ne-a povestit. „Am început cu pasiunea pentru aeromodele, după care am trecut la aeronave mai complexe și am încercat să implementez modele noi, apoi m-am întrebat ce-ar fi dacă aș trimite un satelit în spațiu? Atunci am realizat că România nu are un satelit pe orbită. Și mi-am dat seama că aș putea face așa ceva. Am început să dau mailuri pe la diferite agenții din domeniu și la oameni care lucrează în zona sateliților. Așa am colaborat cu foarte multe agenții și ingineri care ne-au ajutat să dobândim know-how-ul construirii unui satelit, care ne-au învățat despre înregistrarea satelitului la instituțiile internaționale de comunicații. Fiindcă un satelit trebuie să zboare pe o rachetă, iar existența sa trebuie anunțată autorităților, e vorba aici nu numai de partea tehnică, dar și de birocrație, de obținerea de licențe pe care trebuie să învățăm să le gestionăm. România în 2020, când am construit primul satelit ROM-1 (Romanian Orbital Mission) nu avea așa ceva, astfel încât primul satelit l-am înregistrat în Spania. Nu l-am mai lansat pe orbită. În schimb, am lansat vara aceasta pe ROM-2, înregistrat în România. L-am lansat în iulie, cu ajutorul unei navete SpaceX”, povestește Filip Bușcu.

Între 1 și 5 noiembrie, cât este fereastra de zbor pentru rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, liceeni vor lansa ROM-3. ROM-3 este un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu o tehnologie mai avansată și mai complexă, care include şi o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spaţiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră. ROM-3 va ocoli planeta de 15 ori, la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi şi va transmite pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a intrat în faza procedurilor finale

„Cu fiecare satelit pe care îl trimitem pe orbită învățăm mai multe despre tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim. ROM-3 este o continuare a ROM-2, e un satelit actualizat de la care sperăm să obținem informații mai pertinente decât de la ROM-2”, spune Filip Bușcu.

Actualmente, ROM-3 este în faza procedurilor finale. Testele mecanice şi electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor şi urmează să fie instalat pe rachetă până la finalul lui octombrie.

Echipa de elevi care a muncit la proiectele Romanian Orbital Mission este formată din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic şi Alexandru Peticaru. Alexandru Luchianov însă a plecat deja la studii la MIT IDM în SUA. Ceilalți patru membri, doi în clasa a XI-a (Bușcu și cu Unteșu), doi în clasa a XII-a, sunt în țară, elevi la Liceul Internațional de Informatică din București. Și ei, după finalizarea liceului, doresc să urmeze cursurile unor universități tehnice din Occident. Trei dintre ei, între care și Filip Bușcu, visează să urmeze cursurile unei universități tehnice din SUA, iar unul vrea să meargă în Olanda, la informatică și computer scienece. „Mi-aș dori ca după finalizarea studiilor să dețin propria mea companie de aerospațiale”, spune Bușcu și la câtă pasiune a pus în proiectele ROM 1,2 și 3 are toate șansele să-și îndeplinească visul.

Romanian Orbital Mission, un proiect 100% independent, creație a unor elevi

„Noi suntem elevi la clase unde se studiază intensiv fizica și informatica pentru a participa la olimpiadele naționale și internaționale, așa că am beneficiat de toate cunoștințele din aceste două domenii. Nu pot spune, însă, că am avut în proiectul nostru profesori îndrumători, ci noi am lucrat independent. Probabil că ROM-1, 2 și ROM-3 poate fi numit un proiect independent realizat 100% de elevi, nu de profesori”, ne-a declarat Filip Bușcu. Le dorim acestor tineri succes în continuare și cine știe, poate într-o zi, prin munca și talentul lor, vom avea și noi rețeaua noastră de sateliți și misiuni spațiale 100% autohtone. Ei ne fac să credem că România are un viitor frumos, în care tinerii construiesc nave spațiale și creează o lume mai bună.

.