Un cercetător franco-canadian recompensat cu ”Oscarul pentru știință” pentru tratamentul science-fiction contra cancerului

Publicat: 14 apr. 2024, 22:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un cercetător franco-canadian recompensat cu ”Oscarul pentru știință” pentru tratamentul science-fiction contra cancerului
terapia CAR-T cancerele sângelui Oscarul pentru știință

Michel Sadelain, inginer genetician franco-canadian, a primit un ”Oscar pentru știință”, pentru cercetările sale care au făcut posibilă programarea celulelor sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

Cercetătorul a fost distins cu Premiul Breakthrough – un Oscar pentru știință – în cadrul unei ceremonii recente de la Los Angeles, care a reunit personalități din tehnologie ca Elon Musk și Bill Gates, dar și numeroase cerebrități, printre care Jessica Chastain, Robert Downey Jr și Bradley Cooper.

Michel Sadelain a făcut posibilă dezvoltarea unei noi forme de terapie numită CAR-T, care este foarte eficientă contra unor cancere ale sângelui.

”Acest premiu este o recunoaștere extraordinară”, a declarat pentru AFP Sadelain. ”Este cu atât mai mult o onoare cu cât (…) colegii mei mi-au spus mult timp că nu va funcționa niciodată”.

Oscarul pentru știință mai tare ca Premiul Nobel

Breaktrhrough Prize a fost lansat de antreprenorii din Silicon Valey la începutul anilor 2010 pentru a recompensa descoperirile în cercetarea fundamentală.

Acest premiu este un fel de ”Oscar pentru știință” și în prezent este mai bine cotat comparativ cu Premiul Nobel.

Michel Sadelain va împărți cele trei milioane de dolari echivalentul acestui premiu cu americanul Carl June, imunolog, care a lucrat la aceeași cercetare.

Cea mai mare bucurie este să vedem pacienți (…) care nu mai aveau nicio șansă și care ne mulțumesc, care astăzi trăiesc datorită celulelor CAR-T”, a subliniat cercetătorul care, la început, a studiat în Franța și Canada, înainte de a se stabili la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

Micii soldați ai sistemului imunitar

Concret, cercetările lui M. Sadelain au permis reprogramarea genetică a limfocitelor T, care sunt ”micii soldați ai sistemului imunitar”.

Astfel, limfocitele T dobândesc receptori capabili să recunoască și să lupte cu celulele canceroase, pe care corpul le lasă în timp să se înmulțească, deoarece nu-și dă seama de nocivitatea lor.

De asemenea, acești receptori, numiți receptori antigen himeric (CAR), impun limfocitelor T să se multiplice pentru a fi mai mulți combatanți contra cancerului.

Acest mod de a trata cancerul a fost inițial ”science fiction”, spune zâmbind Sadelain. Dar în prezent cercetătorul este încântat să vadă dezvoltarea unei industrii care produce aceste ”medicamente vii”. Celulele T ale pacientului sunt colectate, apoi sunt modificate în afara corpului pentru a fi injectate în fluxul sanguin.

Tratamentul s-a dovedit eficient împotriva limfoamelor, a anumitor leucemii și chiar împotriva mielomului, o formă gravă  de cancer al sângelui. Michel Sadelain speră că acest tratament să poată fi aplicat și în alte forme de cancer.

Celulele CAR-T ar putea funcționa și împotriva bolilor autoimune și, poate într-o zi, contra diabetului și sclerozei multiple, a mai precizat acesta.  

În cadrul aceleași ceremonii, au mai fost recompensați 20 de oameni de știință la diferite categorii. De exemplu, medicamente eficiente pentru tratamentul cauzei de bază a fibrozei chistice (mucoviscidoza), o boală pulmonară severă, și descoperirea celor mai frecvente cauze genetice ale maladiei Parkinson.