Un consilier din Ministerul Sănătății și-a dat demisia. „Experiența mea a fost una amară”

Răzvan Cherecheș, cunoscut în mediul online drept „profu’ de sănătate publică”, a renunțat la postul de consilier onorific din Ministerul Sănătății după doar cinci săptămâni în care a ocupat această poziție.

Cherecheș a anunțat pe Facebook faptul că și-a înaintat miercuri demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită).

„Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de două ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste)”, susține Cherecheș.

Acesta susține că a descoperit rapid că funcția ocupată de el a fost literal una onorifică.

„Echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil”, explică fostul consilier motivul pentru care a decis să renunțe.

Acesta susține că a semnalat de multiple ori patru aspecte prioritare:

– testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu există o imagine clară asupra situației)

– comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)

– raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare

– Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

„Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care  comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic. Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile, consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar”, a mai spus Cherecheș.

Acesta a mai declarat că va ajuta în continuare voluntar pe oricine dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice, indiferent de culoare politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...