Un consilier local AUR își dă în judecată colegii care i-au respins cartierul de vile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/in-instanta.jpg)
Caz inedit la Iași. Un consilier local își dă în judecată propriul plen pentru un proiect imobiliar respins înainte de a fi ales. Procesul, care vizează anularea unei hotărâri CL, se va judeca din toamnă, iar miza este un cartier rezidențial propus de actualul consilier AUR, Vasile Pușcașu.
Cel care a acționat CL în judecată este Vasile Pușcașu, consilier local AUR. Plenul i-a respins acestuia, în aprilie 2024, un proiect pentru construirea unui cartier de vile în oraș. Câteva luni mai târziu, Pușcașu a fost ales consilier pe lista AUR.
Ce pretenţii are consilierul
Potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi, în acțiunea depusă la Judecătoria Iași, Vasile Pușcașu solicită instanței să anuleze hotărârea prin care i-a fost respins proiectul imobiliar (HCL 166/2024). La vot au participat atunci 23 consilieri, iar unii dintre aceștia sunt acum colegi cu Pușcașu în CL: 11 voturi au fost pentru, 9 împotrivă, iar 3 au fost abțineri, în condițiile în care pentru aprobarea unui astfel de proiect sunt necesare 14 voturi.
Avocatul contractat de Pușcașu invocă în acțiune faptul că hotărârea de respingere nu are niciun fel de motivare, fapt pentru care ar trebui să fie revocată.
În plângerea depusă la instanţă se arată că, în cauză, lipsa oricăror elemente de fapt sau a oricărui reper de drept, determină imposibilitatea formulării unei apărări concrete cu privire la modalitatea în care a fost emisă hotărârea. În același timp, în lipsa motivării actului contestat, instanța de contencios-administrativ este împiedicată să efectueze controlul de legalitate de fond cu privire la acest act.
Cauză amânată pentru luna septembrie
De cealaltă parte, într-o întâmpinare depusă la instanță, semnată de primarul Mihai Chirica, se precizează că hotărârea este rezultatul „unei proceduri complexe care debutează la inițiativa reclamantului și presupune obținerea unor avize și acorduri prealabile, pentru ca în final să fie supusă consiliului local ca autoritate deliberativă”. Iar, se adaugă în documentul citat, CL este investit cu „atribuții de realizare a puterii publice”.
Primul termen de judecată a fost la mijlocul lunii iunie, dar judecătorii au amânat cauza pentru luna septembrie în vederea analizei documentelor depuse de părți la instanță.