Un delir continuu sancționat de CNA

Publicat: 13 mart. 2024, 18:23, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Un delir continuu sancționat de CNA

Global News, un post de televiziune cunoscut pentru emisiunile sale controversate, se află acum în centrul atenției după ce Consiliul Național al Audiovizualului a impus sancțiuni severe împotriva acestuia. În urma unei ședințe recente, forul audiovizualului a decis să amendeze televiziunea cu suma de 5.000 de lei și să suspende emisia pentru 10 minute, ca urmare a mai multor încălcări constatate în emisiunile difuzate în luna decembrie.

Aceste încălcări includ promovarea electorală a unor partide politice, apologia comunismului, afirmații antisemite și dezinformări cu privire la Uniunea Europeană, pandemie și vaccin. Membrii CNA au descris conținutul emisiunilor drept un „delir continuu”, observând că invitații prezentau teorii și declarații extrem de controversate și nefondate.

Printre afirmațiile șocante se numără și cele referitoare la evrei, în care se sugera că aceștia ar avea interese ascunse în Transilvania și că Uniunea Europeană ar avea rădăcini „naziste”. De asemenea, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a făcut declarații extrem de controversate, acuzând evreii de diverse evenimente istorice și politice.

Declaratiile Dorinei Rusu, membru al CNA, aduc în prim-plan o situație alarmantă în ceea ce privește respectarea standardelor etice și legale în mediul media din România. Descriind emisiunile difuzate de Global News ca fiind „un delir continuu”, ea subliniază gravitatea derapajelor și a încălcărilor multiple constatate în conținutul difuzat de această televiziune.

Mai mult decât atât, observațiile sale cu privire la lipsa de intervenție a moderatorului în fața declarațiilor controversate și la conținutul încărcat de teorii conspiraționiste, apologia comunismului și afirmațiile antisemite arată o neglijență evidentă din partea televiziunii în filtrarea și moderarea discuțiilor.

Este îngrijorător faptul că aceste încălcări au fost persistente și extinse pe parcursul mai multor emisiuni, reflectând o problemă structurală în cadrul televiziunii. Sancțiunea principală impusă de CNA, constând într-o amendă și suspendarea emisiei pentru 10 minute, este justificată și necesară pentru a trage un semnal de alarmă și a sublinia gravitatea situației.

Astfel de incidente subliniază importanța monitorizării stricte a conținutului media și necesitatea respectării rigorilor legale și etice în industria media. Este esențial ca televiziunile să își asume responsabilitatea pentru conținutul pe care îl difuzează și să promoveze informații corecte și imparțiale, evitând promovarea teoriilor conspiraționiste și discursul extremist care pot afecta grav societatea și democrația.

Sancțiunile impuse de CNA mai includ și difuzarea timp de 10 minute a textului deciziei de sancționare în cadrul emisiunilor respective și o amendă financiară pentru alte emisiuni care au încălcat legislația audiovizuală, inclusiv normele referitoare la promovarea politică și antisemitism.

Global News a fost criticat în trecut pentru conținutul său controversat și pentru promovarea unor teorii conspiraționiste. Iar sancțiunile impuse de CNA reprezintă un avertisment clar că astfel de practici nu vor fi tolerate și că instituțiile statului sunt hotărâte să protejeze integritatea informațională și să combată discursul de ură și dezinformarea în spațiul public.

Poate ar fi momentul ca CNA să vizioneze mai atent și emisiunile altor canale tv de festival permanent al dezinformării. Cele care încă se luptă cu statul paralel sau care inventează zilnic câte un breaking news pe tema pensiilor, de exemplu.

Doar un gând. Nu le facem noi meniul.