Un examen de final de an, eliminat de Ministerul Educaţiei. Daniel David: Cu rol informativ cred că trebuie menţinută

Publicat: 23 mai 2025, 09:43, de Ionut Jifcu, în Educație , ? cititori
Un examen de final de an, eliminat de Ministerul Educaţiei. Daniel David: Cu rol informativ cred că trebuie menţinută
sursa foto: Shutterstock

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat joi seară, într-un live pe pagina oficială de Facebook a ministerului, că își dorește ca Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a să fie transformată dintr-un examen de selecție într-unul cu rol pur informativ.

Daniel David: Să renunțăm la această Evaluare din clasa a VIII-a

Declarația vine în contextul discuțiilor tot mai frecvente despre reforma sistemului de învățământ românesc și despre nevoia de a reduce presiunea asupra elevilor.

„În viitor mi-ar plăcea și mie să renunțăm la această Evaluare din clasa a VIII-a cu rol de selecție. Cu rol informativ cred că trebuie menținută. Dar să nu o folosim cu un rol atât de puternic în selecție”, a spus Daniel David.

El a explicat că în acest moment o astfel de schimbare nu este posibilă din cauza diferențelor semnificative dintre școlile din România și a lipsei unei omogenități în sistemul de notare.

„Un 8 într-o comună nu înseamnă același lucru cu un 8 în Cluj sau în București”, a subliniat ministrul, referindu-se la discrepanțele existente între mediile de predare.

Ministrul a adăugat că până când sistemul nu va ajunge la un nivel mai uniform, Evaluarea Națională rămâne necesară pentru a asigura o formă de echitate în procesul de admitere la liceu.

Totuși, el este optimist în privința viitorului: „Sper ca pe măsură ce școlile vor deveni mai puternice, când vom avea tot mai mulți profesori bine pregătiți în sistem, să vină o vreme când vom putea renunța la utilizarea Evaluării Naționale ca probă de selecție.”

O soluție alternativă propusă de Daniel David este portofoliul educațional, care ar reflecta evoluția elevului de-a lungul anilor, nu doar rezultatul unui singur examen.

Totodată, Daniel David a anunțat că vor fi dezvoltate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței în sistemul de învățământ, atât preuniversitar, cât și universitar. Acestea ar urma să fie integrate în procesele anuale de evaluare a cadrelor didactice și să sancționeze promovarea de concepte pseudoștiințifice în rândul elevilor și studenților.

Ministrul a subliniat că pseudoștiința alimentează teoriile conspiraționiste și fake-news, afectând funcționarea societății.

„Este nevoie de reglementări clare pentru ca educația să rămână un spațiu al cunoașterii validate științific”, a declarat Daniel David.