Un festival dedicat cărnii de porc. Îl găsiți în apropiere de Roma

Dacă vă aflați la Roma la începutul lunii septembrie și vă place carnea de porc, e bine de știut că, între 2 – 4 septembrie există un festival închinat acestui produs. De fapt, nu e chiar în Roma, e alături, la Ariccina, și se numește Sagra della Porchetta di Ariccia.

Festivalul, cu o vechime de 70 de ani, a fost întrerupt pe perioada pandemiei și este reluat acum. În zilele de desfășurare, sunt așteptate foarte multe persoane, din apropiere sau de mai departe, aici, la eveniment.

Porchetta este un fel de mâncare, clar de porc, tipic centrului Italiei și câtorva regiuni din nord.

Porcul întreg este golit, dezosat și asezonat cu diverse, apoi devine gustări. Aceste gustări se găsesc, cu precădere, la negustorii ambulanți care le vând pe la târguri, piețe și festivaluri, deci, oriunde e lume multe. Căci, mereu sunt, și încă în număr mare, doritori. Porchetta, desigur, merg bine cu niște vin rece, tocmai adus din pivniță. Așa că, astfel de festivaluri se fac, adesea, pe lângă podgorii și crame.

Locul de pornire al rețetei de porchetta este și astăzi incert. Locuitorii din Ariccia, regiunea Lazio, pretind că ei sunt autorii rețetei originale. Dar în Umbria se spune că rețeta s-a născut în Norcia, în Lazio Superior că e a lor, căci aici este preparată încă din epoca etruscă, iar în provincia Teramo nu e nicio îndoială că porchetta, care este cea mai veche rețetă de acolo, le aparține. Dincolo de controverse, carnea asta de porc atrage și place. Căci, lumea e încântată de gust, nu se mai gândește de unde provine și cine a inventat-o.

La Ariccia, ca să ne întoarcem, porchetta se vinde alături de vin alb și de mozzarella de bivoliță. Festivalul Porchetta de aici are loc în prima duminică a lunii septembrie, încă din anul 1950, când niște prieteni au întins niște mese, au invitat lume și au pornit festivalul. A nu se înțelege că aici numai se mănâncă și se bea. În cadrul evenimentului, sunt spectacole muzicale de toate felurile, expoziții, standuri cu de toate, inclusiv culturale. Și, după cum spun autoritățile, porchetta e prilej de „întâlniri intergeneraționale și de satisfacere de doleanțe. Dar este și motiv ca turiștii să viziteze localitatea și să se bucure de panoramă”.

De asemenea, faptul că se reia festivalul, înseamnă că producătorii de porchetta pot să ducă mai departe delicatesele din Ariccia, dar și să se stabilizeze economic și social, atât pe plan loca, cât și național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole